Úřadující španělský premiér Rajoy nedostal důvěru parlamentu a lidé ve Španělsku půjdou letos již potřetí k volbám do parlamentu.

Demokracie ve Španělsku zažívá absolutní krizi. Španělští občané půjdou letos již potřetí k volbám do parlamentu. Ten současný totiž ani napodruhé nedal důvěru šéfovi lidovců Marianu Rajoyovi, který se ucházel o potvrzení ve funkci premiéra.

Letos v prosinci se tak ve Španělsku budou konat další parlamentní volby a t již třetí v roce 2016.

Úřadujícího premiéra Rajoye v parlamentu podpořilo jen 170 ze 350 poslanců. Pro Rajoye hlasovali poslanci jeho lidové strany (137 poslanců), strana Ciudadanos (32) a jedna poslankyně Kanárské koalice. Ostatních 180 poslanců hlasovalo proti úřadujícímu premiérovi.

Před hlasováním o důvěře vystoupil Rajoy a vyzval socialisty, aby neblokovali vládu.

„Odmítnutí vlády přinese náklady. Účet bude vysoký a budeme ho muset zaplatit všichni,“ prohlásil.

Španělsko je bez vlády vzešlé z voleb již 8 měsíců. Zemi vládne úřadující kabinet složený z Rajoyových lidovců, kteří jsou u moci od prosince 2011.

Patová situace ve Španělsku nastala, když ve volbách v prosinci roku 2015 žádná ze stran nezískala absolutní většinu.

Poprvé v historii Španělska se proto v červnu 2016 musely parlamentní volby opakovat.

V prosincových i červnových volbách zvítězili lidovci, ale jejich předseda Rajoy první nabídku od krále na sestavení vlády v lednu 2016 odmítl.

Proto král nominoval na premiéra předsedu druhé nejsilnější strany Sáncheze. Ten ovšem důvěru parlamentu také nezískal.

Pokud do konce letošního října nezíská nikdo z politiků ve Španělsku důvěru poslanců pro úřad premiéra, král rozpustí parlament a budou vyhlášeny volby.

Ty by se měly konat zřejmě 18. prosince.

Podle španělské ústavy se volby mohou opakovat teoreticky donekonečna. Úřadující vláda bez mandátu voličů tak může vládnout po neomezenou dobu. (sfr)