Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


ČD dostaly pokutu 150 tisíc za chybějící ceníky na vesnicích

Úředníci Generálního finančního úřadu uložili Českým drahám pokutu 150 000 korun. Cestujícím na 2 tisících vesnických zastávkách bez pokladen nepodávají podle nich dostatečné informace o cenách jízdného. Zákazník tak není informován o cenách služeb dříve než ve vlaku, kdy podmínky již nemůže odmítnout. Pokuta není pravomocná, dráhy se proti ní odvolaly.

Počet automobilů v ČR stoupl v 1. pololetí o téměř 120 tisíc

Po českých silnicích jezdí v současnosti na 5,275 milionu vozů. Oproti konci roku 2015 se přitom zvýšilo i stáří vozidel ze 14,3 na 14,9 roku, uvedl Svaz dovozců automobilů. Nejrozšířenější je s velkým náskokem Škoda s 1,791 milionem registrovaných vozů, druhý Volkswagen, třetí Ford. Celkově je nyní v registru 7,271 milionu vozidel všech kategorií s průměrným stářím 17,8 roku.

Soud v Ostravě potvrdil, že OKD nedluží miliardy Citibank 

Krajský soud v Ostravě dnes potvrdil pohledávky věřitelů těžební společnosti OKD podle původního insolvenčního návrhu. Potvrdil tak, že OKD nedlužila více než 10 miliard korun americké Citibank, která se o ně hlásila coby největší věřitel. Prozatímní věřitelský výbor má nyní tři členy: skupinu AWT, Českou správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu Revírní bratrská pokladna.

Výnosy britských dluhopisů se vůbec poprvé ocitly v záporných číslech

Výnosy některých britských státních dluhopisů sestoupily poprvé v historii do záporného pásma. Trh podle agentury Reuters reaguje zvýšenými nákupy britských obligací na to, že centrální bance Bank of England (BOE) se nepodařilo nakoupit státní dluhopisy v plánovaném množství. Výnosy dluhopisů tzv. bezpečných zemí v čele s Německem výrazně klesají po červnovém hlasování Britů o odchodu z EU.

Z fondů EU dostali loni nejvíce Slováci 

Slovensko loni z evropského rozpočtu získalo na obyvatele 571 eur (15 400 Kč), tedy o 30 eur víc než ČR. Následuje Maďarsko, které na obyvatele dostalo 471 eur (12 700 Kč), a Řecko se 456 eury (12 300 Kč) na hlavu. Z Bruselu do Prahy přišlo na jednoho občana ČR 541 eur (asi 14 600 korun), uvedla Evropská komise. Největšími čistými plátci do evropského rozpočtu zůstávají Němci, v přepočtu na počet obyvatel Švédové. Ti do společné evropské pokladny poslali loni 226 eur na osobu, Nizozemci pak 219 eur, Britové 178 eur a Němci 176 eur.