Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost hnutí ANO na zrušení zkrácení mimořádné valorizace penzí. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Nižší valorizace důchodů platí. Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost hnutí ANO na zrušení zkrácení mimořádné valorizace penzí, díky níž důchodci dostali v červnu přidáno v průměru o tisícikorunu méně, než se očekávalo. Vláda tak nebude muset vracet více než 19 miliard korun důchodcům. 

„Ústavní soud dnes zamítl návrh, kterým se skupina poslanců domáhala, aby Ústavní soud zrušil ustanovení týkající se mimořádné valorizace důchodů. Právní úprava tak zůstává v platnosti,“ uvedl soud v prohlášení.

S návrhem na zrušení novely se na Ústavní soud obrátilo 71 poslanců hnutí  ANO. Průměrný důchod měl podle standardního mechanismu růst kvůli vysoké inflaci o 1 770 korun, místo toho to bylo jen 760 korun.

„Ústavní soud jednoznačně potvrdil, že se vláda v otázce mimořádné valorizace zachovala zcela správně. Jsem rád, že soud zodpovědně vyhodnotil rozpočtové dopady v řádu stovek miliard korun nečekaných výdajů, které by státu – tedy nám všem –
naskočily v budoucnu. Mohlo by podle našeho předpokladu jít o více než 400 miliard korun. Že jde o značné hospodářské dopady, je tedy bez debaty,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Jasně se dnes ukázalo, že naše argumentace byla korektní. Úprava, k níž jsme přistoupili, byla naprosto nezbytná. Nešlo dál neúměrně zadlužovat ČR a navyšovat důchody takovým tempem, na které jednoduše příjmy státního rozpočtu nestačí. Doplatili bychom na to všichni vysokými platbami z úroků dluhů, tedy i senioři a budoucí důchodci,“ doplnil.

Odůvodnění nálezu soudu bude MPSV analyzovat.

„Pokud jde o konkrétní výtky, kterým jsme v rámci ústavní stížnosti ze strany opozice čelili, mám za to, že jsme vše jednoznačně vysvětlili. Forma legislativního procesu byla legitimní a adekvátní nastalé krizové situaci. Opozice nám svými obstrukcemi jednoduše nedala jinou možnost než návrh projednat ve stavu legislativní nouze,“ zdůraznil ministr Jurečka.

Vláda podle něj zároveň nemohla na základě dostupných dat předvídat budoucnost, tedy skokový nárůst indexu životních nákladů důchodců. Z tohoto důvodu nemohlo být ovlivněno případné legitimní očekávání důchodců.

„Nikoho jsme tedy nepoškodili, důchodcům jsme jejich důchody naopak zvýšili, a to tak, jak jen to bylo v aktuální situaci možné,“ dodal.

Důchody v uplynulých dvou letech rostly opakovaně i v mimořádných termínech. V lednu 2024 dosáhl podle dat MPSV průměrný důchod 20 635 korun. (pet)