V Česku loni klesla spotřeba elektřiny o téměř 6 procent. Vliv měl i rozvoj solárních zdrojů. (Ilustrační foto).

V Česku loni klesla spotřeba elektřiny meziročně o 6,2 procenta. Při očištění o vliv počasí šlo o snížení o 5,7 procenta. V roce 2022 klesla spotřeba o dvě procenta. Proti letům 2017 až 2021 klesla v roce 2023 spotřeba elektřiny po očištění o vliv počasí o 8,1 procenta.

Informovala o tom firma Amper Savings.

Snížení spotřeby je podle ní souhrou několika okolností, přičemž se stále více projevuje masivní rozvoj střešních fotovoltaik v domácnostech i v průmyslových podnicích.

„Instalace fotovoltaik pomáhá zásadně snižovat odběr elektřiny ze sítě,“ uvedl šéf firmy Nádeníček.

Rekordním měsícem v míře úspor byl podle něj červen. K instalaci fotovoltaik přistupují nejen velké průmyslové podniky, ale i obce, zmínil i nemocnice.

Celkově loni vyrobily fotovoltaické, vodní a větrné elektrárny 5532 GWh elektřiny, což je třináctiprocentní meziroční nárůst. Na spotřebě se loni obnovitelné zdroje podílely 8,4 procenta, což je meziroční růst o 1,4 procentního bodu.

Z poloviny se na celkové výrobě z obnovitelných zdrojů podílely fotovoltaiky, z třetiny vodní elektrárny, 13 procent vyrobily větrné elektrárny.


ERÚ: Graf spotřeby elektřiny v ČR v letech 2022 a 2023


Instalovaný výkon solárních elektráren loni meziročně vzrostl o 40 procent.

Výrobu vodních elektráren loni silně poznamenalo počasí. Díky vlhké zimě a vyšším průtokům vyráběly hodně energie až do května, poté se výroba propadla kvůli suchu pod průměr let 2016 až 2021. Poté začaly elektrárny vyrábět ve velkém zase v prosinci po intenzivním sněžení a následném tání.

Loni se v Česku spotřebovalo také méně plynu, ale trend úspor už patrně narazil na limity.

Firma Amper vycházela při svých výpočtech a analýzách z veřejně dostupných dat. ERÚ zatím zveřejnila data o spotřebě elektřiny jen za 11 měsíců. (sfr)