Jaderný Temelín za loňský rok potřetí v historii vyrobil přes 16 TWh bezemisní elektřiny.

Jaderná elektrárna Temelín podruhé za sebou překonala roční výrobní hranici 16 TWh elektřiny. Hodnota 16,1 TWh představuje třetí nejvyšší výrobu jihočeské jaderné elektrárny od spuštění v roce 2000. Společně s Jadernou elektrárnou Dukovany vyrobil Temelín 30,4 TWh elektřiny.

Vysoké výroby dosáhly i přes rozsáhlé modernizace, které mají oběma elektrárnám zajistit minimálně šedesátiletý provoz.

Hranici 16 TWh Temelín překonal 30. prosince. Ve zbývající části roky přidal je dalších 0,1 TWh elektřiny. Konečný výrobní ukazatel se tak zastavil na čísle 16,1 TWh.

„Je to výsledek vysoké spolehlivosti provozu elektrárny, která se pohybovala přes 99 procent. Projevily se i modernizace, které přispívají k větší efektivitě provozu a tím i k většímu výkonu elektrárny. Důležité také bylo, že plánované odstávky jsme v součtu zvládli za 110 dní,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Výrobní hranici 16 TWh překonal jihočeský Temelín potřetí v historii. Dosud se mu to povedlo v roce 2017, konkrétně 16,5 TWh a loni 16,3 TWh elektřiny.

Ještě před dvaceti lety se výroba této elektrárny pohybovala kolem 12 TWh. „

Za navýšením výroby o 4 TWh se skrývají zvládnuté odstávky, úspěšné modernizace, kvalitní kontroly, bezpečný, plynulý provoz a mnoho dalšího. Letos nás čekají z důvodu dalších modernizací o něco delší odstávky, kvůli kterým očekáváme nepatrně nižší výrobu. Ta ale bude kompenzována vyšší výrobou v dalších letech,“ vysvětlil Kruml.

Společně s Jadernou elektrárnou Dukovany vyrobil Temelín 30,4 TWh. Historicky jde o čtvrtý nejlepší výsledek českých jaderných elektráren.

„Prioritou je pro nás bezpečnost a stabilita, nechceme prvoplánově trhat rekordy. Obě elektrárny navíc připravujeme na nejméně šedesátiletý provoz. Odstávky tak už zdaleka nejsou jen o výměně paliva, ale především o řadě modernizačních programů a kontrol. A i přesto plníme i výrobní plány,“ zdůraznil Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Temelínem loni vyrobená elektřina by českým domácnostem vystačila přibližně na dvanáct měsíců. Celkově podíl jaderných elektráren na české spotřebě v posledních letech roste. Aktuálně svojí bezemisní výrobou kryjí přibližně polovinu české spotřeby, která za rok 2022 činila 60,4 TWh.

Na obou elektrárnách postupně přechází na delší palivové cykly. V případě Temelína je to osmnáct měsíců, u Dukovan šestnáct měsíců. Proti současné výrobě chce ČEZ opatřeními získat přibližně 2 terawatthodiny elektřiny, tedy přibližně další 3-4 procenta celkové české spotřeby.

Jádro, spolu s obnovitelnými zdroji, také patří mezi veřejností preferované energetické zdroje. Podle listopadového výzkumu agentury IBRS 69 procent obyvatel České republiky podporuje provoz a rozvoj jaderných zdrojů a dokonce o šest procent více lidí fandí rozvoji obnovitelných zdrojů.

Více než polovina populace preferuje jejich kombinaci s cílem zajistit České republice dostatek čisté a stabilně dodávané elektřiny.

V roce 2023 elektrárny Dukovany a Temelín vyrobily přesně 30,4 megawatthodin elektřiny. Zásadní měrou se tak podílí na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky milionů tun CO2.

Jaderná elektrárna Dukovany v roce 2023 vyrobila 14,3 TWh bezemisní elektřiny

Výrobou 14,3 TWh čisté bezemisní energie se Jaderná elektrárna Dukovany v loňském roce podílela na dosažení celkové výroby z obou českých jaderných elektráren skupiny ČEZ ve výši 30,4 TWh.

Dukovany tak podle vyjádření ČEZ potvrdily roli bezpečného a spolehlivého zdroje čisté energie, který i přes rozsáhlé modernizace pro zajištění minimálně šedesátiletého provozu, dlouhodobě vyrábí přes 20% celkové spotřeby České republiky.

Plánovanou výrobu ČEZ v Dukovanech díky bezpečnému a spolehlivému provozu bloků v letošním roce dosáhl už ve středu 20.12., o 11 dnů dříve oproti původnímu očekávání.

„Je to výsledek vysoké spolehlivosti zařízení, odpovědného přístupu zaměstnanců a probíhajících modernizací, která přispívá ke snižování vlastní spotřeby a zvyšování efektivity provozu výroby,“ uvedl Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Výrobní hranici 14 TWh překonala první jaderná elektrárna na českém území potřinácté v historii. Poprvé se to energetikům v Dukovanech povedlo v roce 2006.

„K překročení očekávané výroby přispěly především úspěšně zvládnuté odstávky a pro provoz dukovanských bloků i příznivé počasí. Díky přechodu na 16měsíční palivové cykly nás letos čekají celkem tři odstávky pro výměnu paliva a tomu odpovídající výroba,“ doplnil Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Podíl jaderných elektráren na české spotřebě v posledních letech roste. Aktuálně svojí bezemisní výrobou pokrývají přibližně polovinu české spotřeby. Na obou elektrárnách postupně přechází na delší palivové cykly. V případě Dukovan to je šestnáct měsíců a u Temelína osmnáct měsíců.

Proti současné výrobě chce ČEZ opatřeními získat přibližně 2 terawatthodiny elektřiny, tedy přibližně další 3-4 procenta celkové české spotřeby. Od začátku provozu v roce 1985 Jaderná elektrárna Dukovany vyrobily a dodala do sítě 506 104 GWh čisté energie, která by České republice stačili na 8 let. (sfr)