NASA úspěšně dopravila na Zemi horniny a prach z planetky Bennu. (Ilustrační foto)

Schránka se vzorky prachu a hornin, které americká sonda OSIRIS-REx nabrala v roce 2020 na planetce Bennu, po sedmi letech úspěšně přistála na Zemi. Poprvé se Spojeným státům podařilo na cizí planetce posbírat materiál a přepravit ho na Zemi ke zkoumání.

Schránku se vzorky vypustila sonda OSIRIS-REx z oběžné dráhy. Tři minuty před původně plánovaným přistáním dosedla do vytyčené oblasti v poušti amerického státu Utah.

Vzorky budou transportovány do nové laboratoře v Johnsonově vesmírném středisku NASA v Houstonu. V komplexu jsou již umístěny stovky kilogramů měsíčních hornin, které před více než půlstoletím nasbírali astronauti z programu Apollo.

Mise NASA umožní vědcům zjistit složení planetky Bennu, ale také umožní pohled do hluboké minulosti z počátku Sluneční soustavy.

Sonda OSIRIS-REx odstartovala z mysu Canaveral na Floridě již v roce 2016. Před třemi lety během několikahodinového manévru sestoupila z oběžné dráhy planetky Bennu a robtickou paží sesbírala z povrchu planety vzorky materiálu.

Sonda poté započala další misi s názvem OSIRIS-APEX. Vydá se k planetce Apophis, která má proletět okolo Země v roce 2029 ve vzdálenosti 32 000 kilometrů. (at)