Ekonomika EU po růstu o 0,2 procenta znovu stagnuje. (Ilustrační foto)

Ekonomika Evropské unie zůstala ve druhém čtvrtletí letošního roku oproti předchozím třem měsícům podle sezonně přepočtených dat beze změny. Meziročně se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 0,5 procenta. V rychlém odhadu to v pondělí uvedl statistický úřad Eurostat. V prvním čtvrtletí stoupl HDP v EU o 0,2 procenta. Míra inflace v eurozóně v červenci poklesla o dvě desetiny bodu na 5,3 procenta.

Ekonomika dvacítky zemí eurozóny podle současného odhadu Eurostatu přidala 0,3 procenta ve srovnání s prvním kvartálem a meziročně stoupla o 0,6 procenta. Analytici původně odhadovali, že HDP eurozóny ve srovnání s prvním čtvrtletím přidá 0,2 procenta a meziročně vzroste o 0,5 procenta.

V prvním čtvrtletí ekonomika eurozóny ještě stagnovala, ale ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 se propadla o 0,1 procenta. Údaje se týkají 20 zemí eurozóny. Chorvatsko se připojilo na přelomu roku.

Ekonomický vývoj ve velkých zemích eurozóny byl zřetelně rozdílný. Ekonomika ve Francii vzrostla o 0,5 procenta a ve Španělsku o 0,4 procenta. V Německu ekonomika stagnovala a italská ekonomika poklesla o 0,3 procenta.

Ze zemí, které má Eurostat už k dispozici, ve srovnání s předchozím kvartálem nejvíce došlo k růstu ekonomiky Irska (3,3 procenta), následovaná Litvou (2,8 procenta), naopak pokles pak zaznamenalo Švédsko (minus 1,5 procenta), Lotyšsko (minus 0,6 procenta), Rakousko (minus 0,4 procenta) a Itálie (minus 0,3 procenta).

V meziročním srovnání nejvíce vzrostla ekonomika opět v Irsku (2,8 procenta) a pak v Portugalsku (2,3 procenta). Nejvýraznější meziroční pokles zaznamenala podle Eurostatu švédská (minus 2,4 procenta), česká (minus 0,6 procenta) a lotyšská ekonomika (minus 0,5 procenta).

Míra inflace v eurozóně v červenci poklesla o dvě desetiny bodu na 5,3 procenta, napomohl tomu další pokles cen energií. V květnu činila míra inflace 6,1 procenta. Inflace stále zůstává výrazně nad dvouprocentním cílem stanoveným Evropskou centrální bankou (ECB). (at)