Nezaměstnanost v Česku klesla v červnu na 3,4 procenta. Před rokem však byla nižší. (Ilustrační foto).

Nezaměstnanost v Česku klesla v červnu na 3,4 procenta. Před rokem však byla nižší. Úřad práce ČR evidoval ke konci června téměř 250 tisíc uchazečů o zaměstnání. Bylo jich o 4 101 méně než v květnu, ale o skoro 18 a půl tisíce více než loni. Nezaměstnanost meziměsíčně poklesla o desetinu procenta na 3,4 procenta.

Meziročně je o tři desetiny procenta vyšší, než byla v červnu 2022.

Úřad uvedl, že v mezinárodním srovnání byla míra nezaměstnanosti v ČR podle posledních dostupných dat EUROSTATU (za
květen) nejnižší v celé Evropské unii, a to 2,3 % (průměr EU 5,8 %).

Trh práce v Česku aktuálně ovlivňují sezónní činnosti, zejména ve stavebnictví, v zemědělství, lesnictví, rybářství, v živočišné a potravinářské výrobě, ale také v cestovním ruchu, v pohostinství, prodeji a ve službách.

Nejvyšší podíl nezaměstnaných osob byl v červnu v Ústeckém (5,3 %) a Moravskoslezském kraji (4,7 %). Tyto regiony měly nejvyšší podíl nezaměstnaných osob ve stejném období i loni, což je dlouhodobý stav nezaměstnanosti v těchto regionech. Naopak nejnižší nezaměstnanost byla v kraji Jihočeském (2,4 %), v kraji Zlínském, Kraji Vysočina a Pardubickém (shodně
2,5 %).

Meziročně se situace nejvíce změnila na Pardubicku, kde podíl nezaměstnaných osob vzrostl oproti červnu 2022 o 0,4 p. b.

Z pohledu okresů byla nejnižší nezaměstnanost ke konci června v okrese Praha-východ a Pelhřimov (shodně 1,5 %) a Praha-západ (1,6 %). Naopak nejvyšší podíl nezaměstnaných hlásí okres Karviná (8,1 %), Most (6,8 %) a Chomutov (6,2 %).

„V letní sezóně a také při vysokém počtu míst v průmyslu klesá počet nezaměstnaných mužů, meziměsíčně o 3000. Máme stále jednu z nejnižších nezaměstnaností v rámci celé Evropské unie, ale nesmíme usnout na vavřínech.“

„Pracovní trh se neustále vyvíjí a mnoho pracovních profesí se nejen postupem digitalizace rychle mění,“ doplnil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podle Jurečky například mnohdy rostou požadavky kladené na pracovníky.

„Lidé by se proto neměli přestat vzdělávat a měli by využít každou možnost, jak si prohloubit znalosti nebo vylepšit kvalifikaci,“ dodal ministr a poděkoval firmám.

„Znovu je potřeba poděkovat zejména firmám, které dávají práci lidem. Díky tomu je nezaměstnanost tak nízká, což je výborná zpráva pro naši zemi,“ uvedl.

Ukrajinci v ČR

Podle dostupných zdrojů získalo v ČR od vypuknutí konfliktu do konce června 2023 práci celkem 269 361 osob z Ukrajiny pod dočasnou ochranou (zhruba ¾ – 184 649 – z nich jsou ženy). Někteří se už vrátili zpět domů nebo ze zaměstnání odešli.

Ke konci předchozího měsíce pracovalo na území ČR 105 180 osob z Ukrajiny s udělenou dočasnou ochranou. Nejvíce ve Středočeském (18 137 osob), Plzeňském (14 994 osob) a Jihomoravském kraji (11 713 osob). Nejčastěji jako montážní
dělníci výrobků a zařízení nebo pomocníci ve stavebnictví, výrobě a v dopravě nebo jako obsluha stacionárních strojů a zařízení. (sfr)