Vláda rozhodla: K uzdravení veřejných financí zvýší také daně a odvody OSVČ. (Ilustrační foto)

Vláda v rámci schváleného „konsolidačního balíčku“ zvýší daň právnickým osobám z 19 procent na 21 procent. Příjem v jednotkách miliard do státního rozpočtu poplane i ze zvýšené progrese daně fyzických osob. Součástí úsporných opatření je i navýšení odvodů OSVČ.

„Uzdravení veřejných financí se bohužel neobejde bez zvýšení přímých daní. 22 miliard ročně přinese zvýšení daně právnických osob o dva procentní body. Příjem v jednotkách miliard bude z mírné progrese daně z příjmu fyzických osob,“ zveřejnilo hnutí STAN na Twitteru.

Upravení daně z příjmů by mělo zvýšit příjem o 2,7 miliardy korun.

Uzdravení veřejných financí se neobejde bez zvýšení přímých daní. 22 miliard ročně přinese zvýšení daně právnických osob o dva procentní body. Příjem v jednotkách miliard bude i z mírné progrese daně z příjmu fyzických osob.

Následně to na tiskové konferenci potvrdil i ministr Stanjura (ODS).

„Daň z příjmu firem je podprůměrná ze zemí Evropské unie. Rozhodli jsme se tuto sazbu zvýšit o dva procentní body,“ oznámil.

Konkrétně se daň z příjmu právnických osob má od roku 2025 zvýšit na 21 procent ze současných 19 procent.

Kabinet přistoupil i k úpravě daně z příjmu fyzických osob. Konkrétně k posunu prahu sazby 23 procent, ta bude nově již u lidí, kteří pobírají trojnásobek průměrné mzdy. V současné době je to čtyřnásobek. Průměrná mzda je nyní kolem 40 000 korun.

Vyšší daň budou nově platit zaměstnanci s platem ve výši od 121 tisíc korun, nyní je to od 161 tisíc korun. Změna se má dotknout 1,5 procenta zaměstnanců, doposud to bylo 0,5 procenta.

Vláda také zpět zavede nemocenské pojištění zaměstnanců, sazba bude 0,6 procenta. Státu to příští rok přinese navíc 11,9 miliardy korun. Pokud například zaměstnanec pobírá průměrnou mzdu výši 40 353 korun, dopady na jeho čistý příjem budou 242 korun.

Zvýšit by se měly v příštích letech i minimální odvody OSVČ. OSVČ odvedou státu navíc tři miliardy korun, v roce 2025 dalších 4,5 miliardy korun. Postupně jim poroste minimální základ pro odvody ze čtvrtiny průměrné mzdy až na úroveň minimální mzdy. (at)