U přijímaček z matematiky se v Česku školáci zhoršili, u češtiny dopadly zkoušky stejně. (Ilustrační foto).

U přijímaček z matematiky se v Česku školáci zhoršili, u češtiny byly výsledky zhruba stejné, jako loni. Výsledky jednotných přijímacích zkoušek z matematiky, které dělali uchazeči o studium čtyřletých středoškolských oborů s maturitou a víceletých gymnázií, se letos proti roku 2022 zhoršily. V češtině uchazeči zhruba stejně úspěšní jako školáci o rok dříve.

Vyplynulo to z údajů Cermatu.

Uchazeči o čtyřleté obory měli správně v průměru 55,6 % testu z češtiny a 39,9 % v matematice. Proti loňskému roku je jejich průměr v češtině o 0,1 procentního bodu horší a v matematice o 5,6 procentního bodu horší.

K jednotným zkouškám z češtiny na čtyřleté obory se letos přihlásilo 86 488 lidí, z nichž se k testům dostavilo 85 063 zájemců.

Na matematický test se přihlásilo 89 563 uchazečů o studium, přičemž asi 1500 jich nakonec nepřišlo.

Zájemci o studium na šestiletých gymnáziích, kterých bylo přihlášených 7285, dosáhli v češtině průměrného výsledku 60,3 procenta a v matematice 44,4 procenta.

U osmiletých gymnázií, na které se hlásilo 18 778 uchazečů, byla úspěšnost v češtině 53 procent a v matematice 38,4 procenta.

Dětem se v porovnání s jejich vrstevníky v předcházejícím roce dařilo méně zvláště v matematice, kde byla úspěšnost nižší o 9,1 procenta u šestiletých a o 6,4 procenta u osmiletých gymnázií.

O přijetí či nepřijetí rozhodují ředitelé jednotlivých škol, kterým 28. dubna ráno Cermat výsledky zkoušek předal.

Na čtyřleté maturitní obory se zkoušky konaly 13. a 14. dubna a na víceletá gymnázia 17. a 18. dubna.

Na maturitní obory středních škol se letos přihlásil rekordní počet uchazečů. Studovat maturitní obory na středních školách, na víceletých gymnáziích a nástavbách chce podle dat Cermatu letos 116 031 dětí.

Je to o čtvrtinu víc než před šesti lety, kdy se centrálně zadávané zkoušky konaly poprvé.

Jednotné přijímací zkoušky se skládají z testu z matematiky a češtiny. Ukrajinští uprchlíci, kterých je ve všech ročnících českých základních škol nyní okolo 40 tisíc, skládali zkoušky v upravené podobě. Pro azylanty nebyl povinný test z češtiny. (sfr)


VÍCE O TÉMATU:  Testová zadání a přehled správných řešení jednotlivých úloh.