V Česku má nyní práci 98 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. (Ilustrační foto)

Práci v Česku má aktuálně kolem 98 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Celkem jich od loňského března v Česku pracovalo přes 200 tisíc. Dle ministerstva práce se počet pracujících uprchlíků může ještě mírně zvednout. Zájem bude o síly pro sezonní práce v zemědělství i stavebnictví.

Novinářům to sdělil  ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Dodal, že od dubna má ministerstvo práce lepší přehled o práci příchozích a jejich výdělcích i odvodech, neboť došlo ke spuštění registru zaměstnanců a pracovníků na dohodu s vízem k ochraně.

Od loňského března překročil celkový počet pracovníků 200 tisíc. Aktuálně pracuje kolem 98 tisíc lidí. Ministr Jurečka uvedl, že tento počet je již poměrně stabilizovaný. Dvě třetiny pracovníků tvoří ženy.

Uprchlíci s vízem k ochraně můžou v Česku pracovat bez překážek a povolení nepotřebují. Zaměstnavatel musí jejich přijetí jen oznámit úřadům práce.

Ministerstvo od dubna se spustilo i registr pracovníků s vízem k ochraně. Zaměstnavatelé musí příchozí s dočasnou ochranou, které přijmou do zaměstnání či na dohodu, hlásit České správě sociálního zabezpečení.

Ta pracovníky zařadí do evidence zaměstnaných s vízem k ochraně v registru nemocenského pojištění. Úřad práce může kvůli ověření příjmu po zaměstnavateli chtít potvrzení o výdělku. Kolik osob je v evidenci zaregistrovaných ministerstvo zatím nezveřejnilo.

Podíl zaměstnaných uprchlíků či dohodářů platících odvody podle dřívějších údajů ministerstva postupně roste. Ještě loni na jaře tvořili téměř polovinu pracovníků a nyní jsou jich zhruba čtyři pětiny.

Ministerstvo se dle Jurečky chce soustředit na lepší využití kvalifikace uprchlíků. Limitem zůstává jazyková bariéra. Aktuálně neabsolvovalo jazykové vzdělávání dostatek lidí. Zaměstnavatelům přitom jazykové vzdělávání plně proplácí úřad práce.

Dle průzkumů se kvalifikace uprchlíků zatím nedaří využít. Zhruba 80 procent lidí pracuje v nízkokvalifikovaných profesích. Využití původních profesí brání nyní i struktura české ekonomiky, zaměstnavatelům chybí zejména pracovníci s nižší kvalifikací.(at)