Stanjura navrhuje nově dvě sazby DPH. Základní 21 procent a sníženou 14 procent. (Ilustrační foto.)

Ministerstvo financí navrhuje dvě sazby daně z přidané hodnoty (DPH), základní ve výši 21 procent a sníženou 14 procent. Nahradit by měly současné tři sazby ve výši 21, 15 a 10 procent. 

Informovala o tom Česká televize. Podle ČT ministr financí Zbyněk Stanjura také navrhuje přesunout část služeb a zboží z nejnižší 10% do nejvyšší 21%.

Konkrétně by šlo například o vodné a stočné, točené pivo nebo vstupenky na sportovní a kulturní akce. Návrh by zvýšil příjmy státu zhruba o 24 miliard korun ročně.

Reforma DPH je součást plánu vlády, jak snížit v příštím roce schodek státního rozpočtu minimálně o 70 miliard korun.

Koalice chce  o sazbách DPH ještě jednat, opozice je proti. V nejbližších dnech čeká vládní strany debata.

V návrhu na přesun do vyšší sazby jsou například služby, které kvůli covidu a zavedení EET v roce 2020 přesunula do nejnižší sazby vláda Andreje Babiše. Tehdy došlo ke snížení z 15 na 10 procent daň u stravování, ubytování nebo sportovních akcí. 21% sazba točeného piva nebo kadeřnických služeb byla přesunuta do 10%.

Podle ČT ministerstvo financí plánuje přesun z 10 procent na 21 procent i u ubytovacích služeb, vodného a stočného, tepla, opravy obuvi, kožených výrobku, kol a také u sportovních a kulturních akcí.

Ke zvýšení DPH z 10 na 14 procent by mělo dojít například u léků, veřejné dopravy, stravovacích služeb, knih, novin a časopisů a bezlepkových výrobků.

Snížení DPH z 15 na 14 procent navrhuje ministerstvo financí u potravin a nealkoholických nápojů, zdravotnických pomůcek, stavebních prací či dětských sedaček.

O návrhu budou vládní strany jednat. Piráti chtějí otevřít diskuzi o ubytovacích službách. Pokud by se služby přesunuly do nejvyšší sazby, dotklo by se to i studentů ubytovaných na kolejích. ČT to sdělil předseda sněmovního klubu Pirátů Jakub Michálek.

Ministr Stanjura plánuje změny DPH předložit Sněmovně v červnu a poslanci by o něm definitivně mohli hlasovat na podzim.

DPH je významným daňovým příjmem státu, dlouhodobě tvoří zhruba 45 procent celkového daňového inkasa. V loňském roce se na ní vybralo 536,2 miliardy korun, meziročně o 15,6 procenta více.

Do státního rozpočtu přispěla DPH 345,2 miliardy korun. Z celkové DPH získává 64,38 procenta státní rozpočet, dalších 25,84 procenta připadá na obce a 9,78 procenta jde na kraje.

Fiala: Jde o nehotové návrhy

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) bude konečný návrh úspor rozpočtu představen zhruba za měsíc. Pracovní návrhy, které unikly do médií, nejsou finální a neobsahují kontext.

„Nelze dělat seriózní závěry z uniklých interních pracovních podkladů, jež jsou zveřejňovány bez patřičného kontextu a vysvětlení. Je to podobná situace jako před nedávnem v případě změn věku odchodu do důchodu,“ reagoval Fiala.

S tím, že celkový návrh bude představen na přelomu dubna a května. Návrhy, které se nyní objevují, jsou podle něj nehotové.

„Naše koalice chce potenciální úspory hledat primárně na straně státu a až poté v kapsách občanů. Tím se bude řídit politické rozhodování nad jednotlivými expertními návrhy,“ podotkl v reakci na návrhy ministerstva financí, které se objevily v médiích.

Pro tři sazby

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) prosazuje zachovat tři sazby daně z přidané hodnoty (DPH). Ke třem sazbám se kloní také lidovci.

Piráti nepodporují zvýšení spodní sazby na 14 procent. Nesouhlasí ani s přesuny vodného a stočného či tepla do vyšší sazby DPH. (at)