Senát dal zelenou zrušení EET. (Ilustrační foto: Redakční koláž).

Úplné zrušení elektronické evidence tržeb (EET) podnikatelů, kterou před lety protlačil Andrej Babiš (ANO) jako ministr financí, prošlo Senátem. Pro zrušení EET hlasovalo 63 senátorů ze 76 přítomných. Chybí tak už jen podpis prezidenta Miloše Zemana. 

Současná koaliční vláda Petra Fialy (ODS) argumentovala tím, že elektronická evidence tržeb představuje jen zátěž pro podnikatele.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) už dříve uvedl, že podnikatelé už nyní nebudou sprostými podezřelými.

„EET zrušíme kvůli zbytečné administrativě pro podnikatele, které to souhrnně stojí každoročně cca 1,5 miliardy korun. Ze zákona navíc EET eviduje jen hotovostní tržby a těch má být v roce 2025 pouze asi 20 procent. Přínos EET pro státní rozpočet se tak blíží nule,“ vysvětlil tehdy Stanjura.

Proti zrušení EET byli zástupci opozičního hnutí ANO, za jehož vládního působení byla evidence zavedena, ale také senátor KDU-ČSL Jiří Čunek.

EET je nyní přerušená do konce roku 2022. Parlament ji v minulém volebním období přerušil kvůli pandemii covidu-19, a stala se tak fakticky dobrovolnou.

Elektronickou evidenci tržeb zavedla Sobotkova vláda ČSSD a ANO. Prosadil ji tehdejší ministr financí Andrej Babiš.

EET začala platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 byla povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. Následně se měla rozšířit na další obory, šlo například o řemeslníky, lékaře, taxikáře, účetní nebo advokáty.

Poslední fáze měla být původně spuštěna 1. května 2021 a do EET se mělo podle odhadů zapojit dalších zhruba 300 tisíc podnikatelů.

Horní komora parlamentu také potvrdila zvýšení přídavků na děti od ledna příštího roku o 200 korun. Vzrostou na na 830 korun až 1 580 korun měsíčně. (pel)