Poslanec Patrik Nacher (ANO) zamýšlí předložit Sněmovně zákon o hromadných žalobách. (Ilustrační foto)

Poslanec Patrik Nacher (ANO) zamýšlí předložit Sněmovně zákon o hromadných žalobách, pokud se svým návrhem tohoto zákona nepřijde Fialova vláda. V případě, že vláda do konce června nepředloží návrh zákona o hromadných žalobách, nebo neoznámí, kdy a jak jej chce dostatečně rychle projednat, přijde s vlastním návrhem poslanec Nacher (ANO).

Institut hromadných žalob je podle Nachera velmi vhodný například pro spory klientů s pojišťovnami.

Nacher to oznámil v souvislosti s novým nálezem Ústavního soudu týkajícího se spotřebitelských sporů kolem investičního životního pojištění. Česká asociace pojišťoven uvedla, že smlouvy nadále považuje za platné.

Babišova vláda po volbách předložila zákon znovu, ale nová vláda Petra Fialy (ODS) jej začátkem ledna spolu s jinými zákony vzala zpět.

Právní zástupce klienta, který se obrátil na Ústavní soud, Přemysl Bartoš, řekl, že Česko musí evropskou směrnici o hromadných řízeních převzít do konce roku.

Zmiňovaný verdikt Ústavního soudu znamená, že někteří klienti pojišťoven mají šanci získat zpět více peněz, které během let poslali pojišťovnám na základě neplatných smluv. Soud tak zpřesnil dosavadní judikaturu, která vedla k závěru, že klienti měli sami vědět a rozpoznat neplatné smlouvy, a proto je nárok na vydání bezdůvodného obohacení zcela nebo částečně promlčený.

Člen spolku Podvedení klienti Jiří Chvojka uvedl, že pojišťovny vracely peníze jenom tři roky zpátky.

Nález v konkrétním sporu mezi klientem a pojišťovnou souvisí s obecnějším problémem pojistných smluv k investičnímu životnímu pojištění, označených v minulosti českými soudy za neplatné, a to zejména kvůli nedostatečnému informování klientů o nákladech a poplatcích.

Někteří klienti žádali zpět peníze, které pojišťovnám poslali před tím, než se dozvěděli o neplatnosti smluv, a které považovali za bezdůvodné obohacení pojišťoven.

Soudy jim v řadě případů přiznávaly jen část peněz, a to kvůli promlčení nároku do dvou let ode dne, kdy se člověk dozví o tom, že se na jeho úkor někdo bezdůvodně obohatil.

Podle advokáta Petra Němce, který se problematikou dlouhodobě zabývá, nález Ústavního soudu se vztahuje až na milion smluv.

Česká asociace pojišťoven označila za „manipulace strachem“ postup „komerčních uskupení“, které za vysoké provize ženou klienty pojišťoven do soudních síní a překrucují obsah nálezu Ústavního soudu.

„Nedošlo k žádnému prolomení námitky promlčení. Ústavní soud pouze řekl, že se okamžik, od kterého začíná běžet promlčecí lhůta, musí posuzovat individuálně, a že soudy musí své rozhodnutí řádně odůvodnit,“ zdůraznila asociace. (sfr)