Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) schválila návrh státního rozpočtu na rok 2022 se schodkem 280 miliard korun. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) schválila návrh státního rozpočtu na rok 2022 se schodkem 280 miliard korun. Na Twitteru o tom informoval ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Proti původnímu návrhu minulé Babišovy vlády seškrtal Fialův kabinet výdaje ve výši bezmála 100 miliard. 

„Vláda jednomyslně schválila návrh rozpočtu na rok 2022. Schodek 280 miliard, o 100 miliard méně proti návrhu A. Schillerové a A. Babiše, o 140 miliard méně proti výsledku roku 2021. Jde to i bez zvýšení daní,“ oznámil šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS) na Twitteru.

„Další zadlužování a nezodpovědné utrácení není cesta, kterou bychom se chtěli vydat. Cílem návrhu je konsolidovat veřejné finance, zkrotit inflaci a dát jasný signál, že budeme prosazovat zodpovědnou rozpočtovou politiku,“ napsal premiér Petr Fiala (ODS).

Celkové příjmy rozpočtu budou 1613,2 miliardy korun a výdaje 1893,2 miliardy korun. Investice v rozpočtu jsou pro letošní rok plánovány ve výši 203,3 miliardy korun.

Škrty ve výdajích se týkají provozních výdajů státu, jako jsou energie, nájmy nebo nákup služeb ve výši 13 miliard korun.

Návrh dále počítá se zachováním plateb za státní pojištěnce na úrovni loňského roku, tedy nikoli s jejich zvýšením, o němž rozhodla předchozí vláda. Úsporu resort financí vyčíslil na 14 miliard korun.

Na platech státních zaměstnanců hodlá stát ušetřit 8,8 miliardy korun.

Dále se úspory týkají ostatních běžných výdajů nebo snížení kapitálových výdajů, tedy investic, které nebyly připraveny a nešlo by je letos uskutečnit.

„Hned po nástupu do vlády jsem dal cíl, že se deficit státního rozpočtu musí dostat pod 300 miliard korun. Hlavní snahou bylo vytvořit protiinflační rozpočet, který sníží zadlužení státu. Snažili jsme se šetřit na provozu státu, ale ne na lidech. Cílem vlády bylo sestavit realistický rozpočet a jsem přesvědčen, že se nám to podařilo,“ řekl předseda vlády Fiala.

Nyní návrh zamíří ke schválení do sněmovny. Poslanci by ho měli v prvním čtení projednávat 18. února.

Návrh státního rozpočtu projednávala také tripartita se zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů.

Odbory kritizovaly některé úsporné kroky. Dále chtějí jednat o zvýšení platů, vadí jim zmrazení plateb státu do zdravotního pojištění za děti, důchodce či nezaměstnané.

Kabinet má v plánu rozpočet v parlamentu schválit do konce března, aby od dubna stát již mohl hospodařit podle schváleného rozpočtu.

Od letošního ledna Česká republika hospodaří v rozpočtovém provizoriu, v jehož rámci jednotlivé kapitoly státního rozpočtu dostanou v každém měsíci peníze na výdaje do výše jedné dvanáctiny celkové roční částky v předcházejícím roce.

Důvodem je to, že poslanci v polovině prosince smetli návrh státního rozpočtu 2022 Babišovy vlády s deficitem 376,6 miliardy korun.

Vládní pětikoalice SPOLU s Piráty a STAN totiž už předem avizovala, že návrh bude chtít přepracovat a navrhovaný schodek rozpočtu snížit na 300 miliard korun. (pel)


  • V případě jednotlivých kapitol by ministerstvo obrany mělo dostat o 5,4 miliardy méně, a to zejména kvůli neuskutečněné zakázce na bojová vozidla pěchoty.
  • Ministerstvo dopravy by pak mělo hospodařit s rozpočtem nižším o 9,1 miliardy korun zejména kvůli snížení slev na jízdném nebo kvůli čerpání nespotřebovaných výdajů z loňského roku. Zároveň by škrty přitom neměly dopadnout na výstavby nových dálnic a železnic.
  • Ministerstvo školství dostane o 5,1 miliardy korun méně ve srovnání s návrhem předchozí vlády. Úspory by mělo dosáhnout snížením neobsazených tabulkových míst. Nadále však platí závazek vládního kabinetu udržet jejich plat nad 130 procenty průměrné mzdy.
  • Ministerstvo financí chce ušetřit 1 miliardu korun na platech, celkem pak 1,9 miliardy korun.
  • Ministerstvo kultury bude mít o 900 milionů korun méně, zasáhnout by to ale nemělo příspěvkové organizace státu. Nadále ale vláda plánuje dávat na kulturu do roku 2025 jedno procento HDP.
  • Ministerstvo zdravotnictví dostane proti návrhu předchozí vlády o 5,8 miliardy korun méně. Výdaje chce stát šetřit na nákupech vakcín proti koronaviru, které dostanou peníze z nespotřebovaných výdajů loňského roku. V případě platů zdravotnického personálu platí podle návrhu prosincové rozhodnutí vlády o jejich navýšení o 6 procent. Návrh dále počítá se zachováním plateb za státní pojištěnce na úrovni loňského roku, tedy nikoli s jejich zvýšením, o němž rozhodla předchozí vláda. Úsporu resort financí vyčíslil na 14 miliard korun.

Díky provizoriu Fialova vláda řádně hospodaří: Státní rozpočet je za leden v přebytku 3,9 miliardy