Francie začala Ukrajině dodávat rakety země-vzduch Aster. Zbraně z USA už jsou na cestě.

Francie začala dodávat Ukrajině novou sérii raket země-vzduch Aster 30 určených pro již dodané systémy protivzdušné obrany SAMP/T-MAMBA. Ve francouzském parlamentu o tom informoval ministr obrany Sébastien Lecornu.

Lecornu potvrdil, že již podepsal souhlas na dodávku druhé várky raket Aster. Podle něj tak mamby, které Francie a Itálie společně předaly Ukrajině, budou moci pokračovat „v zachycování ruských raket, které by mohly zaútočit na Kyjev“ .

Francouzský prezident Emmanuel Macron oznámil rozmístění komplexu SAMP/T na Ukrajině již v červnu minulého roku. Koncem března letošního roku Lecornu oznámil, že se připravuje nový balík vojenské pomoci Ukrajině včetně raket Aster.

Tato zpráva přichází v době rostoucích obav z údajných dodávek zbraní ze Severní Koreje do Ruska, které jsou údajně určeny k použití ve válce proti Ukrajině. Ukrajina se momentálně potýká s nedostatkem munice v důsledku zpožděné vojenské pomoci ze strany Západu.

Francouzský prezident Macron současně oznámil, že Francie dodá v příštích dnech a týdnech vojenskou pomoc Ukrajině.

V telefonátu s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským prezident Macron odsoudil sílící ruské údery na Ukrajinu, například na její energetickou infrastrukturu.

Vyzval Rusko k zastavení bojů a k takzvanému olympijskému příměří.

Kancelář francouzského prezidenta nezveřejnila detaily ohledně vojenské pomoci. V minulosti Paříž poslala Ukrajině houfnice Caesar, obrněné vozy, protivzdušné systémy i munici.

Americká pomoc už proudí na Ukrajinu

Americká vojenská pomoc už proudí na Ukrajinu, potvrdil již v úterý ministr zahraničí USA Antony Blinken při setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v Kyjevě.

Blinken dále uvedl, že další americká pomoc je na cestě.

Dodávky amerických zbraní přicházejí v době, kdy ruská armáda zintenzivnila útoky v Charkovské oblasti.

„Spolu s mnoha dalšími partnery jsme odhodlaní zajistit, abyste na bojišti uspěli,“ prohlásil Blinken.

S tím, že část vojenské pomoci Ukrajinci už mají a že další je již na cestě.

Zelenskyj na jednání poděkoval Spojeným státům za jejich pomoc v hodnotě 61 miliard dolarů (přes 1,4 bilionu korun), kterou schválil americký Kongres minulý měsíc a kterou 24. dubna podepsal prezident Joe Biden.

Podle mediálních informací začaly USA již dodávat munici pro dělostřelectvo a rakety dlouhého doletu ATACMS, které mohou zasáhnout jakoukoli část Ukrajiny.

Dodali také munici do protivzdušné obrany. (sfr)