Státní rozpočet v provizoriu vykázal v lednu 2022 přebytek 3,9 miliardy korun. (Ilustrační foto)

Díky rozpočtovému provizoriu, ve kterém je Česko od ledna 2022, Fialova vláda řádně hospodaří. Státní rozpočet skončil v lednu v přebytku 3,9 miliardy korun. Loni v lednu během vládnutí Babišova kabinetu skončil rozpočet se schodkem 31,5 miliardy korun, což byl tehdy nejvyšší lednový schodek od vzniku ČR.

Informovalo o tom ministerstvo financí.

„Jsem rád, že po dlouhých 35 měsících mohu za ministerstvo financí prezentovat přebytek státního rozpočtu. Úleva je to pro mě samozřejmě jen částečná, protože jsme na začátku závazku zastavit rekordní zadlužování naší země a vrátit ji na cestu udržitelného hospodaření. Ke kladnému výsledku samozřejmě přispěly mantinely dané rozpočtovým provizoriem, ale také meziročně vyšší daňové příjmy, hlavně u daní ze spotřeby,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Za meziročním zlepšením salda o 35,4 miliardy korun stála především specifika rozpočtového provizoria omezující výdaje státu dvanáctinou loňského rozpočtu a v menší míře také daňové příjmy související s vývojem ekonomiky v závěru minulého roku.

„Rozpočtové provizorium není v žádném případě nic, co by mě těšilo, ale netřeba jím strašit. Potvrzuje se, že chod státu je i během něj plynule zajištěn, přičemž poskytuje prostor pro přípravu zodpovědnějšího státního rozpočtu na tento rok,“ dodal Stanjura.

Celkové příjmy rozpočtu v lednu meziročně stouply o 5,4 miliardy na 125,5 miliardy korun. Daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení stouply meziročně o 5,5 miliardy na 110,9 miliardy korun.

Celkové výdaje rozpočtu v lednu pak meziročně klesly o 30 miliard na 121,6 miliardy korun.

Od letošního ledna Česká republika hospodaří v rozpočtovém provizoriu, v jehož rámci jednotlivé kapitoly státního rozpočtu dostanou v každém měsíci peníze na výdaje do výše jedné dvanáctiny celkové roční částky v předcházejícím roce.

Důvodem je to, že poslanci v polovině prosince smetli návrh státního rozpočtu 2022 Babišovy vlády s deficitem 377 miliard korun.

Vládní pětikoalice SPOLU s Piráty a STAN totiž už předem avizovala, že návrh bude chtít přepracovat a navrhovaný schodek rozpočtu snížit na 300 miliard korun.

Ministr financí Stanjura před pár dny uvedl, že deficit státního rozpočtu by měl být pod 280 miliard korun. (pel)