Síkelovo ministerstvo průmyslu a obchodu hodlá do několika týdnů navrhnout speciální zlevněný tarif pro chudé. Firmám i domácnostem zadotuje energie. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Síkelovo ministerstvo průmyslu a obchodu hodlá do několika týdnů navrhnout speciální zlevněný tarif pro chudé. Stát lidem, ale i firmám zadotuje energie. Ministr Jozef Síkela (STAN) to řekl v pořadu České televize. 

Síkela uvedl, že resort v tuto chvíli analyzuje nejpostiženější odvětví. Jsou to podle něj ta, která mají v nákladovém mixu velký podíl energetických nákladů a která také nejvíce platí.

Řešení vidí v kompenzaci plateb za emisní povolenky nebo přeplatků DPH. Ve hře jsou podle něho i překlenovací úvěry od státních finančních institucí nebo půjčky od komerčních bank se státní zárukou.

Podle průzkumu Svazu průmyslu a dopravy se 43 procentům členských firem zvýšily náklady na energie o více než 20 procent.

U domácností má Síkela v plánu posunout limity pro ohrožení energetickou chudobou. Hovořil například o zavedení speciálních zlevněných tarifů.

Plošný příspěvek 200 až 400 korun na osobu z emisních povolenek, se kterým nedávno přišli Piráti, ministr průmyslu odmítá.

Kromě toho Síkela zmínil, že resort chystá změny zákona ohledně cen energií, aby se nemohla opakovat situace, kdy některý z dodavatelů nebude schopný splnit své dlouhodobé závazky vůči klientům, jako v minulém roce učinila například firma Bohemia Energy. (pel)

I v Rakousku už stát řeší energetickou chudobu: Domácnosti dostanou skoro 4 tisíce korun

Příspěvky na bydlení se kvůli razantnímu zdražení energií zřejmě zvýší, odklepli poslanci