Příspěvky na bydlení se kvůli razantnímu zdražení energií zřejmě zvýší, odklepli poslanci. (Ilustrační foto)

Sněmovna schválila růst dávek na bydlení kvůli razantnímu zdražení energií. Na peníze navíc dosáhne širší okruh lidí. Domácnostem ohroženým v letošním roce tzv. energetickou chudobou má pomoci novela zákona o státní sociální podpoře. 

Informovalo o tom ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

„Sněmovna schválila pomoc lidem zasažených energetickou krizí  Zvyšujeme pomoc lidem v ČR, tak abychom mohli reagovat na růst cen energie i v roce 2022. Je to pro nás důležité adresné a sociální řešení,“ napsal na Twitteru šéf resortu Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Předloha také zmocňuje kabinet, aby mohl v případě pokračujícího růstu cen elektřiny a plynu v letošním roce rozhodnout o dalším zvýšení dávky.

Novela, pro kterou zvedlo ruku 188 ze 189 přítomných poslanců, nyní poputuje k senátorům.

Předsedkyně opozičního klubu ANO Alena Schillerová nezapomněla poukázat na to, že předloha vychází z návrhu někdejšího kabinetu Andreje Babiše (ANO).

Poslanci ANO si nicméně vzali na paškál novou vládu Petra Fialy (ODS) za to, že stáhla ze sněmovny trojici dalších předloh své předchůdkyně k rostoucím cenám energií. Šlo o zavedení nulové sazby daně z přidané hodnoty na dodání elektřiny a plynu a další plošné podpory.

Pokud novela projde legislativním procesem, zvýší se tzv. normativní náklady na bydlení o pevně stanovené částky podle počtu osob v domácnosti a typu bydlení.

Například jednočlenné domácnosti v nájemním bydlení se podle vládního návrhu k normativním nákladům přičte 1 120 korun, u domácnosti o čtyřech a více osobách ve vlastním či družstevním bydlení to bude o 2 147 korun.

O příspěvek na bydlení budou moci nově požádat i lidé v podnájmu a osoby užívající byt na základě služebnosti a všechny změny mají mít zpětnou platnost od ledna. Vláda navíc má získat ze zákona i pověření změnit tyto pevné částky v případě potřeby i během roku formou nařízení. (pel)