Poslanci po 36 hodinách obstrukcí Okamurovy SPD schválili novelu pandemického zákona. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Poslanci po 36 hodinách obstrukcí hnutí SPD schválili novelu sporného pandemického zákona. Jednání začalo v úterý 1. února v 10:00 a kvůli opakovaným několikahodinovým projevům zástupců SPD se protáhlo přes noc do druhého dne. Novela sněmovnou prošla ve středu ve 22:00. 

Poslanci v úterý večer odhlasovali, že projednají novelu ve stavu legislativní nouze, od té doby postupně vystupovali zástupci SPD.

Ve středu kolem 16:30 poslanci schválili zkrácení doby pro vystoupení k pandemickému zákonu na dvakrát pět minut.

Zástupci Okamurova hnutí se u pultíku střídali přes třicet hodin, nakonec se ale novelu podařilo vládním poslancům prosadit.

Pro novelu hlasovalo 70, proti 52 poslanců. Nyní zamíří do Senátu.

Šéfové klubů vládních stran proto kvůli obstrukcím SPD drží „služby“, aby v sále byl vždy dostatečný počet zákonodárců ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN

Mimořádné jednání bylo svoláno na popud vlády premiéra Petra Fialy (ODS).

Kabinet chtěl novelu projednat zrychleně už v minulém týdnu, hnutí SPD to ale svým vetem překazilo.

Tomio Okamura i nyní v parlamentu zahájil další obstrukce, když u pultíku hovořil několikrát hodiny a hodiny. I proto sněmovna v úterý odpoledne odhlasovala zkrácení času pro vystoupení jednotlivých poslanců.

Vláda má podle Okamury „fašizující tendence, když chce ovládnout životy občanů“. Pandemický zákon je podle něj „bezprecedentní útok na základní práva a svobody“ a je přijímán nezákonně ve stavu legislativní nouze.

Jak informoval server Novinky.cz, šéfové klubů vládních stran kvůli obstrukcím SPD drží „služby“, aby v sále byl vždy dostatečný počet zákonodárců ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN pro případ, že se opozice pokusí smést jednání o novele pandemického zákona ze stolu.

Toho se už během dne snažil docílit předseda klubu SPD Radim Fiala, který navrhl přerušení jednání ve chvíli, kdy nebylo jisté, že je v sále dostatek vládních poslanců. Stejně jako Okamura, řečnil několik hodin.

Zástupci SPD tvrdí, že novela je pouze jinak pojmenovaný nouzový stav. Podle svých slov mají v plánu udělat maximum, aby sněmovnou neprošla.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na Okamurův několikahodinový proslov reagoval, že si Okamura plete sněmovnu s vlastním šapitó.

Předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová považuje předlohu za „šitou horkou jehlou“. Jde podle ní o legislativní paskvil, který se má schválit pod časovým tlakem.

Počínání hnutí SPD a jejího předsedy Tomia Okamury zkritizoval lidovecký poslanec a bratr šéfa SPD Hayato Okamura. Svého příbuzného označil na Twitteru za „kazisvěta”.

Před sněmovnou rovněž znovu protestovali odpůrci pandemického zákona. Někteří si přinesli transparenty s hesly a postavili 7 maket šibenic symbolizujících podle nich pandemický zákon.

Policisté poté zadrželi u policejních kovových zátarasů 6 demonstrantů poté, co několik účastníků shromáždění útočilo na policisty. Jeden policista byl zraněn.

Platnost stávajícího pandemického zákona, na jehož základě především vyhlašuje ministerstvo zdravotnictví a hlavní hygienička protiepidemická opatření, končí 28. února.

Ministerstvo zdravotnictví proto navrhlo jeho prodloužení na neurčito. Zároveň je v něm připraveno několik úprav.

Úřady budou moci nařídit testování například podnikatelů, studentů, žáků a předškoláků, nejen zaměstnanců a jiných pracovníků.

Nařízení izolace nebo karantény budou moci orgány ochrany veřejného zdraví ze zákona oznamovat lidem i telefonicky nebo krátkou textovou zprávou. Opatření mají moci vydávat také ministerstva obrany a vnitra. (pel)

Odmítači pandemického zákona hrozili před sněmovnou „poslancům-vlastizrádcům“ šibenicí

Pandemický zákon je útokem státní moci na svobodu, zlobí se exprezident Klaus