Pandemický zákon je útokem státní moci na svobodu, varoval exprezident Václav Klaus. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Pandemický zákon je útokem státní moci na svobodu, varoval exprezident Václav Klaus. Klaus míní, že novela pandemického zákona dává do rukou ministerských úředníků možnost zavedení faktického válečného stavu a zmrazení života bez schválení vlády a parlamentu.

Informoval o tom Institut Václava Klause.

Klaus upozornil, že ve zkráceném procesu, tedy v režimu legislativní nouze, který podle něj obchází řádnou veřejnou společenskou i právní debatu, je projednáván vládní návrh zákona, který má umožnit, aby „stát hrubým způsobem a pod hrozbou drakonických sankcí omezil ústavou chráněné základní občanské svobody vyhláškou tří ministrů“.

Exprezident míní, že novela pandemického zákona dává do rukou ministerských úředníků možnost zavedení faktického válečného stavu a zmrazení života bez schválení vlády a parlamentu.

„Alarmující je zejména způsob přijímání tohoto zákona, kdy má být během několika hodin proveden zásah do dělby moci, omezení nezávislosti justice a posílení represívních funkcí státu, přičemž tento spěch je zdůvodňován údajnou hrozbou vzniku podzimní vlny onemocnění covid-19,“ uvedl Klaus.

„Útoky na svobodu byly v historii vždy vedeny pod zástěrkou vyšších cílů. Nedovolme, aby pod záminkou ochrany zdraví obyvatel dostaly vybrané ministerské aparáty do rukou takovouto represivní moc,“ uzavřel.

Pandemický zákon měli v úterý schvalovat v rychleném režimu poslanci. Kvůli vetu SPD se ale jeho projednání přesune zřejmě na příští týden. (pel)

Odmítači pandemického zákona hrozili před sněmovnou „poslancům-vlastizrádcům“ šibenicí

Zemi ničí nová ideologie „kovidismu“, příbuzná komunismu. Varoval exprezident Klaus