Unijní státy se na řešení drahých energií znovu neshodly. Zváží společný nákup plynu. (Ilustrační foto)

Unijní státy se na řešení drahých energií znovu neshodly. Evropská komise proto prověří výhody a rizika společných nákupů plynu, které podporuje část zemí Evropské unie v reakci na současný rychlý růst cen energií. Zástupci vlád se přitom navzdory apelu na rychlou akci neshodli na jasné podpoře žádných dlouhodobějších opatření.

Podkladem k jednání byly doporučení Evropské komise, která navrhla dopad zdražování zmírnit cílenými a dočasnými daňovými úlevami či finanční podporou ohrožených skupin obyvatel.

V dlouhodobější perspektivě komise hovoří o společných nákupech plynu či rozšiřování strategických zásob. A zde se názory zástupců jednotlivých zástupců členských zemí rozcházejí.

Lídři zemí EU se na summitu v Bruselu minulý týden shodli spíše na obecných formulacích než na konkrétní cestě k zajištění cenově dostupné elektřiny a plynu.

Podle informací České televize jednání vyvolala řadu sporů mezi zeměmi. Třeba Francie či Španělsko navrhují změnit výpočet ceny elektřiny, která se v současnosti odvíjí od cen plynu – což v případě Francie, která spoléhá na jadernou energii, nedává smysl. Severské státy a Německo ale zásadně oponují s tím, že není potřeba měnit celý systém.

Názory se liší i na případné společné nákupy – zatímco střední a východní Evropa by s takovým scénářem podle ČT neměla problém, Berlín této variantě odporuje, protože ceny plynu s Ruskem vyjednává po vlastní ose.

Část zemí je přesvědčeno, že plán společných nákupů může posílit vyjednávací pozici EU. Některé státy v čele s Polskem zase kritizují přístup Ruska, které podle nich coby klíčový dodavatel neposkytuje Unii v současnosti tolik plynu, kolik by mohlo.

Česko, stejně jako například Polsko, požaduje regulace trhu s emisními povolenkami, jejichž ceny také výrazně rostou, což má podle české vlády vliv na zdražování energií. Podle ministra průmyslu Karla Havlíčka (ANO) regulaci trhu s povolenkami podpořila zhruba polovina ministrů. (pel)

Rostoucí ceny elektřiny mají první oběť: Bohemia Energy miliardáře Písaříka zkrachovala

Šéfové EU „řešili“ zdražování energií. Žádná opatření nepřijali. Babiš závěry blokoval

Rostoucí ceny elektřiny mají první oběť: Bohemia Energy miliardáře Písaříka zkrachovala