Šéfové EU na summitu řešili zdražování energií. Nepřijali však žádná konkrétní opatření.

Šéfové států EU se na summitu v Bruselu shodli na společném postupu, jakým chtějí řešit prudké zdražování energií v Unii. Společné prohlášení obsahuje výzvu Evropské komisi, aby prověřila fungování trhu s plynem a elektřinou, stejně jako ETS (systém obchodování s emisními povolenkami). Český premiér Andrej Babiš závěry dlouhou dobu blokoval. Nakonec je označil za „velký úspěch České republiky“.

Summit se také usnesl, aby komise připravila dlouhodobější opatření k zajištění „dostupných cen“ energie a snížení závislosti na jejím dovozu.

Lídři zemí EU shodli na společném postupu. Závěry summitu však dlouho blokoval Babiš, který požadoval regulaci trhu s emisními povolenkami (ETS).

Podkladem k jednání byly doporučení Evropské komise, která minulý týden navrhla dopad zdražování zmírnit cílenými a dočasnými daňovými úlevami či finanční podporou ohrožených skupin obyvatel. V dlouhodobější perspektivě komise hovoří o společných nákupech plynu či rozšiřování strategických zásob.

Evropské vlády se v posledních týdnech snaží zmírňovat dopad zdražování elektřiny a plynu na obyvatele snižováním daní či finanční podporou ohrožených skupin obyvatel.

Hlavním sporným tématem se staly emisní povolenky, jejichž ceny v posledních měsících prudce zdražily a prodražují tak ceny elektřiny v EU. Babiš už před summitem prohlašoval, že chce zamezit „spekulativnímu kapitálu“ v nákupu emisních povolenek.

Evropská komise však tvrdí, že ETS se na zdražení energií projevuje jen okrajově a že hlavní zdražování energií spočívají ve vysoké poptávce způsobené pokrizovým oživením a nedostatečnými zásobami plynu.



Babiš označil za velký úspěch pokyn unijního summitu, aby Evropská komise zvážila další regulaci energetického trhu. Nadále tvrdí, že komise nereaguje adekvátně s tím, že nechápe dopad emisních povolenek na ceny energií.

„Vystupoval jsem aktivně, blokoval jsem Evropskou radu až do desáté hodiny. Jsem přesvědčen o tom, že Evropa – Evropská komise – nereaguje adekvátně na růst cen energií,“ informoval Babiš o svém postupu na summitu lídrů EU.

Podle Babiše mohou za vysoké ceny energií jednak plyn a jednak emisní povolenky.

„Mám pocit, že Evropská komise stále nechápe dopad emisních povolenek na ceny energií.“

Prozradil dále, že místopředseda EK Frans Timmermans má představy o tom, že by emisní povolenky byly v budoucnu nuceny kupovat také jednotlivé domácnosti.

„Evropa páchá sebevraždu v přímém přenosu,“ zhodnotil situaci Babiš.

Přijatý text lídrů EU však nakonec nicméně nezmiňuje spekulace s povolenkami ani neslibuje konkrétní opatření.

Podle Babiše bezprostředně k žádné změně pravidel nedojde, neboť se bude čekat na analýzu, kterou by komise měla předložit do poloviny listopadu.

„Lžeme si do kapsy, je potřeba zkrátka udělat jasné opatření jakým způsobem bude Evropa plyn nakupovat,“ zdůraznil Babiš.

Fiala zpochybnil Babiše

Šéf ODS a lídr koalice SPOLU, Petr Fiala, v reakci konstatoval, že Evropská rada nedospěla k žádnému řešení rostoucích cen energií. Nelze tedy podle něho hovořit o úspěchu, na jaký poukázal premiér Babiš.

Podle Fialy se státy EU neshodují v míře zásahu do trhu, ani v tom, zda je potřeba změnit obchodování s emisními povolenkami.

Fiala současně uvedl, že je potřeba řešit vysokou cenu emisních povolenek tak, že Evropská komise začne povolenky nabízet na trh v situaci, kdy jejich cena neudržitelně roste. (sfr)

VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Schillerová navzdory Bruselu zrušila DPH u energií. Nulová daň má platit celý rok 2022