Vláda schválila novelu snižující pro příští rok DPH u energií na nulu. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) navzdory Bruselu zrušila daň z přidané hodnoty (DPH) u energií. Resort schválil novelu zákona, která od 1. ledna 2022 umožní snížit u elektřiny a plynu sazbu DPH na nulu, a to na celý nadcházející rok. Nulová DPH bude platit na elektřinu a plyn také letos v listopadu a prosinci. 

Resort o tom informoval na webu.

„Nulové DPH na elektřinu a plyn již od listopadu 2021. Právě jsem podepsala generální pardon, kterým reagujeme na prudký nárůst cen těchto komodit na světových trzích,“ oznámila Schillerová na Twitteru.

Aktuální a předpokládaný růst cen energií podle ní zásadním způsobem zasahuje do rodinných rozpočtů domácností a představuje nepochybně mimořádnou ekonomickou situaci.

„Co se týká souladu s legislativou EU, Česká republika ještě před nabytím účinnosti generálního pardonu požádala o možnost aplikace nulové sazby DPH evropského komisaře pro hospodářství. Očekávám, že této žádosti bude s ohledem na celoevropský rozsah problému vyhověno a ČR tak bude moci od 1. ledna navázat na tento dočasný pardon novelou zákona o DPH,“ vysvětlila Schillerová.

Novela nyní zamíří do sněmovny.

Premiér Andrej Babiš (ANO) se už dříve návrh snažil prosadit u Evropské komise, ale ta ho smetla ze stolu. Úplným zrušením DPH na elektřinu, jak plánovala končící česká vláda, by však došlo k porušení daňových pravidel jednotného unijního trhu a Česku by hrozila sankce.

Schillerová má dále podle rozhodnutí vlády požádat evropský výbor pro DPH, aby ČR povolil trvale snížit sazbu daně u energií. Vedle toho má  Schillerová ještě také podle vlády oslovit komisaře EU pro hospodářství Paola Gentiloniho s možností vyjednat nulovou sazbu DPH u energií.

Odhadovaný fiskální dopad při snížení sazby daně z 21 procent na 0 procent za jeden kalendářní měsíc se u dodání elektřiny a plynu pohybuje ve výši 2,08 miliardy korun. (pel)

Rostoucí ceny elektřiny mají první oběť: Bohemia Energy miliardáře Písaříka zkrachovala

Brusel rekordně zdražuje elektřinu: Ceny emisních povolenek v EU vyskočily nad 60 eur za tunu