Emisní povolenky se vyšplhaly na rekordních 60 eur za 1 tunu. (Ilustrační foto)

Ceny emisních povolenek v Evropské unii (EU) vyskočily nad 60 eur (přes 1 500 korun) za 1 tunu. Jde o maximum od roku 2005, kdy Brusel systém obchodování s povolenkami zavedl. Za poslední rok se cena zhruba zdvojnásobila. Důvodem strmého růstu je jednak přísnější politika kvůli ochraně klimatu, ale také vysoká poptávka od investorů. 

Cena za vypouštění škodlivin do ovzduší tak v EU ještě nikdy nebyla vyšší. V pondělí dopoledne se cena povolenek pohybovala kolem 61,01 eura za 1 tunu.

Elektřina tak bude podle ekonomů v dohledné době jen zdražovat.

Tzv. evropský systém pro obchodování s emisemi ETS funguje od roku 2005 a je hlavním nástrojem EU pro boj s emisemi. Znečišťovatelé ovzduší si v rámci něj kupují možnost vypouštět skleníkové plyny.

K dispozici je však jen omezené množství povolenek, jejichž počet se navíc postupně snižuje. To zvedá jejich cenu a nutí firmy k osekávání svých emisí. Ceny povolenek se zvyšují i díky růstu cen ropy a zotavení cen zemního plynu v Evropě.

Dosud si povolenky musely kupovat pouze elektrárny, velké průmyslové podniky a letečtí dopravci. Nyní Evropská komise chce, aby se jimi platilo i v silniční a lodní dopravě nebo u vytápění budov.

Podle Komise bylo na konci loňského roku v oběhu zhruba 1,579 miliardy povolenek, o 14 procent více než před rokem. Brusel proto rozhodl, že z budoucích aukcí stáhne 378,9 milionu povolenek a umístí je do rezervy pro stabilizaci trhu. (pel)