Skupina Bohemia Energy miliardáře Jiřího Písaříka neustála prudký růst velkoobchodních cen elektřiny a zkrachovala. (Foto: Bohemia Energy)

Rostoucí ceny elektřiny mají první oběť. Skupina Bohemia Energy miliardáře Jiřího Písaříka, který je podle loňského žebříčku časopisu Forbes 32. nejbohatším Čechem s majetkem 7,3 miliardy korun, zkrachovala. Skoro milion odběratelů tak přijde o dodavatele. 

„Vážení zákazníci, s politováním Vám musíme oznámit, že skupina BOHEMIA ENERGY ukončuje dodávky elektřiny a plynu na českém energetickém trhu,“ oznámila skupina na webu.

Doplnila, že k tomuto razantnímu kroku podnik přiměl přetrvávající extrémní růst cen energií na velkoobchodních trzích, kdy cena obou dodávaných komodit, je nyní třikrát vyšší, než byla v loňském roce.

„Vždy jsme se pro Vás snažili zajistit co nejvýhodnější podmínky, ale tento bezprecedentní nárůst nám to již nadále neumožňuje,“ dodala.

Skupina je podle svých dřívějších údajů s 1,23 milionu zákazníků na zhruba 900 000 odběrných místech největším uskupením alternativních dodavatelů energií v ČR.

Konec Bohemia Energy se týká zákazníků firem Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie.

Klienti se nemusí bát odpojení, dodávky jim zajistí tzv. dodavatel poslední instance, než si odběratelé najdou novou firmu, nejdéle však po dobu 6 měsíců. Během této doby si domácnosti i firmy budou muset najít nového dodavatele.

Tržby skupiny Bohemia Energy loni meziročně vzrostly o 7 procent na 23,1 miliardy korun. Skupina loni dodala zákazníkům 5,68 terawatthodiny (TWh) elektřiny a 5,22 TWh plynu. (pel)