Čtyři firmy spadající do koncernu Agrofert českého premiéra Andreje Babiše podaly pětkrát žalobu na ministerstvo průmyslu a obchodu. (Ilustrační foto)

Firmy z holdingu premiéra Andreje Babiše (ANO) Agrofert zaparkovaného ve svěřenských fondech loni pětkrát zažalovaly Babišova podřízeného ministra průmyslu Karla Havlíčka (ANO), potažmo jeho resort, kvůli nevyplaceným dotacím. Předseda vlády je totiž podle auditu Evropské komise ve střetu zájmu kvůli dotacím. Úředníci se tak brání, že proto se schválením dotace váhali. 

Informoval o tom server iRozhlas.cz.

Na Městský soud v Praze podaly žalobu 4 firmy z koncernu – Fatra, Mlékárna Hlinsko, Primagra a Ethanol Energy. Těm vadilo, že když žádali o dotaci v rámci operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, což řídí právě Havlíčkovo MPO, musely podniky na rozhodnutí čekat několik měsíců.

Primagra třeba požadovala v roce 2018 po státu dotaci ve výši 2,5 milionu na novou, energeticky úspornější, sušárnu zrní. O rok později ji sice ministerstvo průmyslu a obchodu předběžně schválilo, avšak konečný a zamítavý verdikt padl až letos v dubnu.

Na podobnou situaci si stěžuje i společnost Mlékárna Hlinsko, která na nový plynový kotel chtěla dotaci 5,1 milionu korun. Resort nejdříve dotaci doporučil, dále však vyčkával.

Firmám se průtahy nelíbily. Jenže úředníci se brání, že čekali na ukončení unijního auditu ke střetu zájmů českého premiéra, který v Česku proběhl na začátku roku 2019.

Podle finální auditní zprávy Evropské komise neměl holding Agrofert nárok na dotace, které čerpal, protože Babiš je ve střetu zájmů. A i když firmy formálně nejsou jeho majetkem, stále je beneficientem fondu, takže veškeré zisky všech firem ve fondu patří Babišovi.

Ministerstvo průmyslu však s těmito závěry nesouhlasí a audit nepovažuje za ukončený. Kvůli tomu mělo dojít k onomu zdržení.

Zbývající 3 žaloby později společnosti stáhly. (pel)

Stát nakonec dotaci pro Agrofert vyplatil. V Bruselu si chce otestovat střet zájmů Babiše

Česko požádalo Evropskou komisi o proplacení dotace pro firmu z Babišova Agrofertu

Česko zatím nebude po Agrofertu vymáhat zpět dotaci 100 milionů na linku v Penamu