Česko žádá Evropskou komisi o proplacení dotace pro firmu z holdingu Agrofert ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Česko, resp. ministerstvo financí, požádalo Evropskou komisi (EK) o proplacení dotace pro zlínskou firmu Fatra z holdingu Agrofert zaparkovaného ve svěřenských fondech premiéra Andreje Babiše (ANO). Ministerstvo průmyslu letos firmě vyplatilo více než půl milionu korun, přestože podle auditu EK podnik na dotaci neměl nárok a čerpal ji neoprávněně. Resort si tak chce prý na Bruselu otestovat, jestli peníze nakonec neproplatí. 

Informovalo o tom ministerstvo financí.

Resort tvrdí, že potřebuje pro soud rozhodnutí o zamítnutí platby. Podle expertů ministerstva zahraničí je to jediný způsob, jak může Česká republika v případě nesouhlasu s proplacením předložit záležitost k posouzení Soudnímu dvoru EU.

„Jedná se tedy o krok, který byl s Evropskou komisí předem konzultován a jeho jediným cílem je získat žalovatelný akt, který následně bude moci být Českou republikou napaden s cílem získat rozsudek Soudního dvora EU,“ uvedlo MF.

Jak dříve zjistil iRozhlas, plastikářský podnik Fatra žádal o bezmála 700 tisíc korun. Objevil se ale na seznamu projektů, které podle auditu Evropské komise porušují zákon o střetu zájmů. Koncern tak dotaci čerpal neoprávněně.

Přesto společnost patřící do holdingu Agrofert letos v únoru dostala 547 tisíc korun ze státní kasy.

Proplacení původně „zablokované“ dotace protlačilo ministerstvo průmyslu a obchodu pod vedením Karla Havlíčka (ANO). Ještě loni se na ni vztahovala stopka, kterou na doporučení Evropské komise zavedly vůči Agrofertu české úřady v roce 2018.

Ještě v prosinci 2020 úřad uvedl, že jde o neproplacenou dotaci, ale na letošním dubnovém seznamu již figuruje jako proplacená.

Podle serveru je nyní cílem Havlíčkova ministerstva zjistit, jak bude Brusel reagovat. Pokud bude trvat na tom, že společnost neměla dotaci získat, mohla by následovat žaloba na Evropskou komisi.

Podle finální auditní zprávy Evropské komise neměl holding Agrofert nárok na dotace, které čerpal, protože Babiš je ve střetu zájmů. A i když firmy formálně nejsou jeho majetkem, stále je beneficientem fondu, takže veškeré zisky všech firem ve fondu patří Babišovi. (pel)