Preventivní pozastavení dotací pro firmy z holdingu Agrofert neplatilo bez výjimky. Fatra dostala i přes výtky Evropské komise proplaceno 547 tisíc korun a Česko si chce o peníze říct v Bruselu. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Preventivní pozastavení dotací pro holding Agrofert tak úplně neplatilo. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vyplatilo zlínské společnosti Fatra ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO) dotaci 547 tisíc korun. Podle auditu Evropské komise (EK) však podnik na dotaci neměl nárok a čerpal ji neoprávněně. Resort si tak chce prý na Bruselu otestovat reakci na proplacení. 

Se zjištěním přišel server iRozhlas.cz.

Plastikářský podnik Fatra žádal o bezmála 700 tisíc korun. Objevil se ale na seznamu projektů, které podle auditu Evropské komise porušují zákon o střetu zájmů. Koncern tak dotaci čerpal neoprávněně.

Přesto společnost patřící do holdingu Agrofert letos v únoru dostala 547 tisíc korun ze státní kasy.

Proplacení původně „zablokované“ dotace protlačilo ministerstvo průmyslu a obchodu pod vedením Karla Havlíčka (ANO). Ještě loni se na ni vztahovala stopka, kterou na doporučení Evropské komise zavedly vůči Agrofertu české úřady v roce 2018.

Ještě v prosinci 2020 úřad uvedl, že jde o neproplacenou dotaci, ale na letošním dubnovém seznamu již figuruje jako proplacená.

Podle serveru je nyní cílem Havlíčkova ministerstva zjistit, jak bude Brusel reagovat. Pokud bude trvat na tom, že společnost neměla dotaci získat, mohla by následovat žaloba na Evropskou komisi.

Současně ale hrozí, že tento risk zablokuje proplácení dotací nejen pro Agrofert, ale i další české podniky.

Dotace pro Fatru je podle českých úřadů „pilotním projektem”, který by měl umožnit napadnout postup Komise u Evropského soudního dvora.

Podle finální auditní zprávy Evropské komise neměl holding Agrofert nárok na dotace, které čerpal, protože Babiš je ve střetu zájmů. A i když firmy formálně nejsou jeho majetkem, stále je beneficientem fondu, takže veškeré zisky všech firem ve fondu patří Babišovi. (pel)


„Evropské dotace“ příjemcům v České republice uhradili zejména daňoví poplatníci z těch členských států Evropské unie, jež jsou tzv. „čistými plátci“, tedy které z peněz získaných zdaněním svých občanů a svých firem odvádějí do rozpočtu EU více prostředků, než z kolik z tohoto rozpočtu čerpají pro svoji potřebu. 

„Čistými plátci“ jsou v EU tyto státy: Německo, Itálie, Velká Británie, Francie, Dánsko, Nizozemsko, Finsko, Rakousko a Švédsko.

Havlíčkovo ministerstvo zamítlo žádost o unijní dotaci pro Babišův Agrofert

ČR vyplatila Agrofertu neoprávněně 155 milionů. EK prověří další miliardové dotace

Finální audit EK: Premiér Babiš je ve střetu zájmů, Agrofert neměl na dotace nárok