Ministerstvo průmyslu po auditu Evropské komise, podle kterého je český premiér Babiš ve střetu zájmů, zamítlo žádost o unijní dotaci holdingu Agrofert. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Havlíčkovo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) zamítlo žádost o unijní dotaci pro holding Agrofert. Protože je podle závěrů bruselského auditu český premiér Andrej Babiš (ANO) ve střetu zájmů, Evropská komise (EK) by miliony korun Česku neproplatila, a peníze by tak šly ze státního rozpočtu, tedy kapes daňových poplatníků. 

Informoval o tom server iRozhlas.cz.

Podle auditorů neměl holding Agrofert nárok na dotace, které čerpal, protože Babiš je ve střetu zájmů. A i když firmy formálně nejsou jeho majetkem, stále je beneficientem fondu, takže veškeré zisky všech firem ve fondu patří Babišovi.

Šéf ministerstva průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) to zdůvodnil negativním dopadem na státní rozpočet či už dříve neoprávněně poskytnutou dotací, slovům o Babišově střetu zájmů se ale vyhnul.

Firma Primagra z koncernu Agrofert žádala o 2,4 milionu korun. Přestože úředníci dali projektu předběžně zelenou, konečné rozhodnutí několik měsíců odkládali.

Jedním z argumentů byla dřívější dotace pro plastikářský podnik Fatra, který podle serveru žádal o bezmála 700 tisíc korun. Objevil se ale na seznamu projektů, které podle auditu Evropské komise porušují zákon o střetu zájmů. Koncern ji tak čerpal neoprávněně.

Dalším důvodem pro neschválení dotace tak bylo i to, že by Brusel miliony korun Česku nikdy neproplatil, peníze by tak šly ze státního rozpočtu, tedy kapes daňových poplatníků.

Babiš vlastnil Agrofert do února 2017, kdy koncern kvůli českému zákonu o střetu zájmů převedl do svěřenských fondů.

Babiš střet zájmů opakovaně odmítá, Česku podle něj nehrozí vracení evropských peněz. Také Agrofert tvrdí, že holding postupoval podle zákonů. (pel)


„Evropské dotace“ příjemcům v České republice uhradili zejména daňoví poplatníci z těch členských států Evropské unie, jež jsou tzv. „čistými plátci“, tedy které z peněz získaných zdaněním svých občanů a svých firem odvádějí do rozpočtu EU více prostředků, než z kolik z tohoto rozpočtu čerpají pro svoji potřebu. 

„Čistými plátci“ jsou v EU tyto státy: Německo, Itálie, Velká Británie, Francie, Dánsko, Nizozemsko, Finsko, Rakousko a Švédsko.

ČR vyplatila Agrofertu neoprávněně 155 milionů. EK prověří další miliardové dotace

Finální audit EK: Premiér Babiš je ve střetu zájmů, Agrofert neměl na dotace nárok