Investice do energetiky v roce 2021 mohou stoupnout téměř o 10 procent na 1,9 bilionu USD. (Ilustrační foto)

Investice do energetiky v roce 2021 mohou stoupnout téměř o 10 procent na 1,9 bilionu USD. Uvedla to Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Na splnění dohodnutých klimatických cílů a dosažená tzv. uhlíkové neutrality to ale stačit nebude.

„Návrat investic do energetiky je vítaným znamením, ale je třeba mobilizovat mnohem větší zdroje a nasměrovat je na technologie čisté energie, aby se svět dostal na cestu dosažení nulových čistých emisí do roku 2050,“ uvedl Fatih Birol, výkonný ředitel IEA.

Investice do čisté energie bude podle něj nutné do roku 2030 ztrojnásobit.

Nová zpráva IEA uvádí, že vzhledem k tomu, že výdaje se vzpamatovávají na úroveň před krizí, nestačí dostatek čisté energie, zejména na rozvíjejících se trzích a rozvíjejících se ekonomikách.

Celosvětové investice do energetického sektoru se v roce 2021 zvýší přibližně o 5 procent na více než 820 miliard USD, což je vůbec nejvyšší úroveň, a to po stagnaci v roce 2020.

Investice do obnovitelných zdrojů dominují a očekává se, že budou letos představovat 70 procent.

Očekává se, že investice do těžby ropy a zemního plynu v roce 2021 vzrostou přibližně o 10 procent, protože se společnosti finančně zotavují z šoku roku 2020, ale jejich výdaje zůstávají hluboko pod úrovní před krizí. Nová zpráva zdůrazňuje odlišné strategie mezi různými ropnými a plynárenskými společnostmi.

Velké společnosti drží výdaje na ropu a zemní plyn v roce 2021 na stejné úrovni, a to i přes oživení cen. Některé národní ropné společnosti mezitím zintenzivňují investice a zvyšují možnost zvýšení podílu na trhu, pokud bude poptávka nadále růst.

Rozhodnutí Kataru pokročit s největší expanzí na zkapalněný zemní plyn (LNG) na světě a zahrnout do této investice technologie zachycování uhlíku je silným signálem jejího záměru udržet si vedoucí pozici v LNG. (pel)

Mezinárodní agentura protlačuje kvůli ochraně klimatu radikální změny energetické politiky

Teplárny v Česku musí do roku 2030 investovat 100 miliard, aby skoncovaly s uhlím

Česko musí nasypat do uhlíkové neutrality 4,5 bilionu, ale investice se vyplatí, tvrdí studie