Koalici Pirátů se STAN se nepodařilo získat mezi ostatními stranami dostatečnou podporu pro předčasné volby. (Foto: Twitter I. Bartoš)

Pirátský šéf Ivan Bartoš musí zatím na křeslo premiéra Andreje Babiše (ANO), na které si brousí zuby, zapomenout. Koalice Pirátů a STAN totiž nezískala podporu pro předčasné volby, které chtěli vyvolat ani ne půl roku před regulérním hlasováním nejen kvůli vrbětické kauze. Pro byla jen koalice SPOLU (ODS+TOP 09+KDU-ČSL). 

Strana o tom informovala na webu.

„Prezident podepsal nový volební zákon, vypsání předčasných voleb tak fakticky již nic nebrání a lidé by si mohli sami zvolit nové vedení země,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš s tím, že děkuje koalici SPOLU, která avizovala, že by rozpuštění sněmovny podpořila.

„Bohužel zbylé strany tento krok odmítly. Proto jsme se rozhodli samotné hlasování na půdě Sněmovny nevyvolávat a neblokovat tak v pátek, kdy by bylo nutné o rozpuštění na plénu jednat, projednání jiných důležitých zákonů,“ doplnil Bartoš.

Podle předsedy STAN Víta Rakušana to však nic nemění na tom, že vláda Andreje Babiše nemá a ani nikdy neměla jejich důvěru.

„Budeme proto dál jednat s koalicí SPOLU o dalším postupu a možném vyslovení nedůvěry vládě. Stále ale platí náš požadavek, že je nejprve nutné vyřešit diplomatickou krizi. Nechceme podkopávat nohy naší diplomacii a mást vnitropolitickou krizí naše zahraniční partnery,“ řekl Rakušan.

Za klíčové považují to, aby na českém území nezůstal ani jeden ruský špion.

„Chceme se ale také jasně vymezit vůči útokům ministryně Benešové na nejvyššího státního zástupce či jejímu zpochybňování kauzy Vrbětice. Uvědomujeme si velkou zodpovědnost k občanům země v této věci, proto postupujeme konstruktivně a s rozvahou,“ doplnil.

Piráti přišli s návrhem o předčasných volbách v na konci dubna po vypuknutí kauzy Vrbětice. Bartoš považuje variantu předčasných voleb jako jedinou správnou, protože umožní voličům znovu rozdat politické karty, aniž by došlo k posílení vlivu Hradu.

Koalice SPOLU tvořená ODS, TOP 09 a lidovci dala vládnímu kabinetu ještě před vypuknutím vrbětické aféry ultimátum, aby požádal sněmovnu o vyslovení důvěry, jinak vyvolá schůzi o hlasování o nedůvěře kabinetu. (pel)

Pirát Bartoš už se vidí v premiérském křesle: Chce vyvolat předčasné volby

Koalice SPOLU chce odříznout Babiše: Dala mu ultimátum, jinak vyvolá hlasování o nedůvěře

Muniční sklad ve Vrběticích vyhodili před 7 lety do povětří údajně ruští tajní agenti, tvrdí BIS

Zeman se po 7 dnech bobříka mlčení vyjádřil: Neexistují důkazy, že za Vrbětice může ruská GRU

Exprezident Klaus zpochybnil kauzu Vrbětice: Označil ji za „vykonstruovaného strašáka“