Koalice SPOLU vyzvala premiéra Andreje Babiše, aby požádal Sněmovnu o vyslovení důvěry vládě, jinak vyvolá schůzi o hlasování o nedůvěře kabinetu. (Foto: ODS)

Koalice SPOLU tvořená ODS, TOP 09 a lidovci chce odříznout premiéra Andreje Babiše (ANO). Vyzvala ho, aby požádal sněmovnu o vyslovení důvěry vládě. Zástupci koalice SPOLU dali vládnímu kabinetu ultimátum týden, jinak začne sbírat podpisy pro svolání schůze o hlasování o nedůvěře vládě. 

Strany o tom informovaly na webu.

„Strany koalice SPOLU nepodporují vládu Andreje Babiše od samého počátku. Babišova vláda stála na podpoře KSČM, jejíž podporu nyní ztratila. V takové situaci by bylo naprosto přirozené, aby vláda požádala Sněmovnu o důvěru a ukázalo se, zda podporu má, nebo ne. Vyzýváme proto premiéra, aby to do týdne udělal,“ řekl šéf občanských demokratů Petr Fiala.

Zmínil dále, že pokud se tak nestane, začnou sbírat podpisy pro svolání schůze k vyslovení nedůvěry vládě.

„V případě, že vláda důvěru nezíská, chceme jednat s prezidentem o sestavení vlády odborníků, která bude mít podporu všech stran ve sněmovně a dovede zemi k řádným volbám. Druhou variantou je rozpuštění sněmovny a předčasné volby, aby občané České republiky mohli rozhodnout o nové vládě,“ uvedl.

Také předseda lidovců Marian Jurečka souhlasí s Fialou, že je nyní potřeba zjistit, zda tato vláda má ještě důvěru Poslanecké sněmovny.

„Nechceme už dál prodlužovat chaos a čekat na další nepředvídatelné kroky. Jsme připraveni jednat a hledat řešení. Pokud ho nenalezneme, pak jsou jediným férovým řešením pro naše občany předčasné volby. Je důležité, aby si občané jasně řekli, jakou vládu v naší zemi chtějí,“ vysvětlil Jurečka.

Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové se současná vláda potácí v agónii, funkce ministrů se rozdávají skoro za trest a nominanti si je přehazují jako horký brambor.

„Je jasné, že taková vláda nemůže efektivně řídit Českou republiku a je zřejmé, že vládě už nikdo nevěří. Bylo by tedy férové, aby se Sněmovna jasně vyjádřila, zda tato vláda má její důvěru. Pokud ji nemá, nemůže vládnout,“ řekla.

Piráti a STAN: Vyslovení nedůvěry není dobrý nápad

Podle informací Novinek koalice Pirátů a hnutí STAN není vyslovení nedůvěry vládě půl roku před volbami dobrý nápad.

„Vyslovení nedůvěry vládě není podle nás to nejlepší řešení, neboť by to znamenalo faktické předání moci do rukou prezidenta Zemana, který již deklaroval, že nechá dovládnout vládu Andreje Babiše i bez důvěry,” sdělil Novinkám šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Babiš: Je to zbytečné

Podle premiéra Andreje Babiše není důvod k tomu, aby vláda požadovala o důvěru, kterou už jednou získala, což podle něj stačí.

„Naše vláda dostala důvěru v roce 2018 a nevidím důvod, proč žádat znovu. Pokud to opozice chce, může to zrealizovat. Pár měsíců před volbami ale podle mě není dobrý nápad destabilizovat politickou situaci, která je stabilní. Měli bychom dovládnout do voleb,” reagoval Babiš. (pel)