Exprezident Václav Klaus považuje kauzu Vrbětice za vykonstruovaného strašáka vlády a opozice. (Foto: Redakční koláž)

Bývalý prezident Václav Klaus zpochybnil kauzu Vrbětice. Nově zveřejněné informace o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničních skladů v roce 2014 považuje za „vykonstruovaného strašáka“ Babišovy vlády a opozice, která chce lidi držet v šachu strachem. Atmosféru v zemi přirovnal k 50. létům 20. století. 

Klaus tvrdí, že aféra je opřena na velmi měkkých a nepřesvědčivých datech, „navíc prezentovaných v přítmí covidové hysterie“, která nahrává snadnému šíření dezinformací.

„Naší vládě a s ní spjaté pseudoopozici dochází, že covidem nelze strašit lidi do nekonečna, a proto zoufale hledaly jiného vykonstruovaného strašáka, který by lidi udržel ve strachu. Vědí dobře, že vylekaným lidem se vládne snadněji,“ uvedl ve svém prohlášení Klaus.

Atmosféru v zemi přirovnal k 50. létům 20. století.

Bývalý prezident je dále přesvědčen, že kdyby prezidentské volby ve Spojených státech vyhrál Donald Trump namísto Joe Bidena, k celé situaci by nedošlo. (pel)

Kromě Klause zatím nevěří informacím ohledně výbuchu ve Vrběticích třeba Tomio Okamura (SPD) a Vojtěch Filip (KSČM).

Část opozice zase označilo kauzu Vrbětice za ruský terorismus v ČR a požaduje, aby premiér Andrej Babiš (ANO) o případu jedna na úrovni Evropské unie a NATO.

Celá aféra odstartovala v sobotu 17. dubna, kdy český premiér Andrej Babiš (ANO) spolu s ministrem vnitra a zahraničí Janem Hamáčkem oznámili, že Bezpečnostní informační služba odhalila zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014. (pel)


CELÉ PROHLÁŠENÍ EXPREZIDENTA VÁCLAVA KLAUSE, 19. dubna 2021, Institut Václava Klause

V situaci velmi měkkých a nepřesvědčivých dat a informací, navíc prezentovaných v přítmí kovidové hysterie, v němž se až příliš snadno šíří nejrůznější dezinformace a fake news, a v nervózní atmosféře blížících se říjnových parlamentních voleb nechci soutěžit s dalšími politiky a komentátory o co nejsilnější či nejoriginálnější výrok ke kauze Vrbětice sedm let poté. Proto jen krátké tři poznámky:

1. Nevěřil jsem, že se ještě někdy vrátím do padesátých let, byť s opačným znaménkem. Nevěřil jsem, že budu ještě někdy bezmocně bouchat do stolu při poslouchání režimového rozhlasu a výroků našich vrcholných politických představitelů;

2. Věřím, že kdyby v amerických prezidentských volbách znovu vyhrál Trump a byl dnes prezidentem, opožděná kauza Vrbětice by nenastala;

3. Naší vládě a s ní spjaté pseudoopozici dochází, že covidem nelze strašit lidi do nekonečna, a proto zoufale hledaly jiného vykonstruovaného strašáka, který by lidi udržel ve strachu. Vědí dobře, že vylekaným lidem se vládne snadněji. Prosím, už toho nechte. Mělo by Vám jít více o naši zemi než o sebe.

Václav Klaus, v Praze dne 19. dubna 2021

Muniční sklad ve Vrběticích vyhodili před 7 lety do povětří údajně ruští tajní agenti, tvrdí BIS

Česko kvůli vrbětické aféry vyřadilo ruský Rosatom z tendru na dostavbu Dukovan