Ruský Rosatom bude vyřazen z tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany, oznámil ministr Havlíček. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Česko kvůli vrbětické aféry, kdy podle zjištění BIS byli do výbuchu muničního skladu v roce 2014 údajně zapojeni 2 ruští agenti, vyřadilo ruskou státní firmu Rosatom z tendru na dostavbu Dukovan. Oznámil to ministr průmyslu a obchodu Kartel Havlíček (ANO). Po vyřazení Moskvy volala řada kritiků nejen z opozice, kteří upozorňovali na s tím spojená možná bezpečnostní rizika.

„Nedovedu si představit, že by se v tuto chvíli Rosatom do bezpečnostního posouzení dostal,“ reagoval Havlíček už během víkendy, kdy zjištění o Vrběticích vyplula na povrch.

V rozhovoru pro deník Právo se nicméně pozastavil nad tím, že se nabízí logická otázka, proč se informace dostaly na světlo až nyní. Stalo se tak jen pár dní poté, co co americký prezident Joe Biden uvalil na Rusko další sankce a době, kdy narůstá napětí na Ukrajině.

„Nemůžeme ani na minutu připustit, že bychom takové věci akceptovali. To není možné. Indicie jsou jasné a důkazy vypadají velmi věrohodně. Z naší strany musí přijít rázná a rychlá odpověď,“ řekl Havlíček pro Právo.

Potvrdil také, že v nejbližších dnech bude Rosatom vyřazen z možnosti účasti v tendru, tedy i bezpečnostní prověrky. A to ani ve formě subdodavatele jaderného ostrova, protože podle Havlíčka nikdo z oslovených uchazečů do toho nepůjde s Rosatomem.

Příprava na tendr bude podle ministra dál pokračovat podle harmonogramu, protože dostavba Dukovan je pro Česko klíčová a bez jádra se země neobejde.

„O tendru bude rozhodovat příští vláda. My připravujeme bezpečnostní posouzení a nedovedu si představit, že bychom do něj po posledních událostech oslovili rovněž Rosatom. Pravděpodobnost, že tedy bude pozván do tendru, je naprosto minimální,” potvrdil Havlíček i pro deník E15.

Na vyřazení nejen Ruska, ale i Číny dlouhodobě tlačila opozice a senátoři, ale i řada kritiků, kteří se obávali údajných možných bezpečnostních rizik.

Letos v březnu pak Babišova vláda rozhodla, že Česko v tendru neosloví čínského zájemce, společnost CGN.

Ve hře tehdy zůstali 4 kandidáti – francouzská EdF, jihokorejská KNHP, kanadsko-americký Westinghouse a právě ruský Rosatom, který bude nyní také vyřazen. (pel)

Muniční sklad ve Vrběticích vyhodili před 7 lety do povětří údajně ruští tajní agenti, tvrdí BIS

Opozice žádá Havlíčkovu hlavu kvůli vpuštění Ruska do tendru na nové Dukovany

Tripartita nechce z tendru na Dukovany vyloučit Rusko a Čínu. Stát by dostavbu mohl zaplatit i celou