Opozice žádá, aby dostoupil z funkce ministr průmyslu Havlíček a to kvůli oslovení ruského Rosatomu v tendru na stavbu nového bloku jaderné Elektrárny Dukovany. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Opozice žádá, aby ministr průmyslu Havlíček kvůli oslovení ruského Rosatomu v tendru na stavbu nového bloku jaderné Elektrárny Dukovany odstoupil z vládní funkce. O odvolání ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) požádala v otevřeném dopise skupina 19 opozičních zákonodárců.

Poslanci a senátoři v dopise vyzvali premiéra Babiše, aby odvolal Havlíčka z funkce kvůli ohlášenému oslovení Rosatomu v rámci takzvaného bezpečnostního posouzení před dostavbou Jaderné elektrárny Dukovany.

Havlíček podle nich svým jednáním ohrožuje bezpečnost České republiky.

Česko podle čtvrtečního oznámení ministerstva průmyslu neosloví v tendru na stavbu nového bloku čínskou společnost CGN. Finální rozhodnutí o tendru na stavbu nového bloku bude podle Havlíčka na příští vládě.

Osloveni mají být čtyři uchazeči – francouzská EdF, jihokorejská KNHP, kanadsko-americký Westinghouse a také ruský Rosatom.



Podle části opozice ale Havlíček obešel vládu i bezpečnostní složky, když o podklady k bezpečnostní prověrce by měl být požádán také ruský Rosatom.

„Bezpečnostní služby státu jasně doporučily nezvat Ruskou federaci do výběrového řízení na dostavbu Dukovan, odmítá to rovněž parlamentní opozice, bez jejíhož souhlasu nemá smysl projekt na 20 let dopředu spouštět. Shoda ohledně možného přizvání Rosatomu do tendru ostatně není ani ve vládě samotné.“

„Všechny tyto instance hodlá ministr Havlíček nyní obejít a zahájit tendr sám za sebe,“ zdůraznili zákonodárci v dopise premiérovi.

Je mezi nimi 11 senátorů z klubu Starostů a nezávislých (STAN) a osm poslanců z řad ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN.

Ministrovo odvolání požaduje také senátorský klub STAN, který celkem čítá 24 členů.

Ministr Havlíček se brání tím, že zatím nejde o výběrové řízení. Odmítl, že by bylo možné zahájení bezpečnostního posouzení považovat za začátek tendru.

„V dané chvíli – i po konzultaci s mezinárodní atomovou agenturou – jsme postupovali naprosto v souladu s tím, jak se postupuje ve světě, a to tak, že se připraví bezpečnostní – můžeme tomu říkat – předkolo,“ uvedl.

Dodal, že teprve potom vláda schválí případné oslovení potenciálního dodavatele.

To, co opozice kritizuje především, tedy že sice nebude osloven čínský zájemce, ale ruský ano, vysvětlil Havlíček jejich rozdílnými zkušenostmi.

„Čína má jediný projekt mimo Čínu, a to je Pákistán. To pro nás není úplně signifikantní reference, byť netvrdíme, že to udělali špatně, to si nedovolujeme.“

„Rusko staví nebo připravuje bloky ve dvou zemích Evropské unie, s Ruskem máme dlouhodobé vztahy v oblasti energetiky,“ podotkl Havlíček.

Ministr průmyslu a obchodu také odmítl, že by obešel kolegy z vlády nebo tajné služby.

„Pochopitelně, že jsem o tom informoval jak předsedu vlády, tak předsedu koaliční strany pana Hamáčka a stejně tak jsme o tom diskutovali a byl informován i pan ředitel Koudelka z BIS,“ konstatoval. (sfr)