V Česku chybí vakcíny proti covidu-19. Očkování proto bude zpomaleno, někde úplně zastaveno. (Foto: Redakční koláž)

V Česku už dochází vakcíny proti koronaviru. Očkování proto bude zpomaleno a někde bylo pozastaveno. Ministerstvo zdravotnictví nařídilo nemocnicím přerušit očkování první dávkou vakcíny. Přednost dostane doočkování druhé dávky.

Informoval o tom server iRozhlas.cz.

Radiožurnálu to potvrdila hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN) a následně i mluvčí resortu zdravotnictví Barbora Peterová.

Podle Peckové bude očkování zpomaleno, ale někde dokonce úplně zastaveno.

Smůlu mají i tisíce seniorů, kterým kvůli chybě v rezervačním systému nemocnice také zruší termín. Naočkováni přitom měli být na začátku února.

Kraje si tak nyní musí propočítat, jak naložit s dostupnými dávkami.

Podle serveru iDnes.cz premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO) popřeli, že by se jednalo o celkové přerušení očkování.

„Já si nemyslím, že by ministerstvo doporučilo přerušit vakcinaci,“ citoval server Blatného vyjádření pro Českou televizi.

V zemi podle něj není takový nedostatek vakcín, aby bylo nutné přerušit očkování.

Už před pár dny přitom Blatný přiznal, že naočkování nejrizikovější skupiny, do které patří lidé nad 80 let a zdravotníci, bude mít proti původnímu plánu zpoždění zhruba o měsíc, a to kvůli dodávkám očkovacích látek od firmy Pfizer/BioNTech, ale i AstraZeneca.

Dodávka vakcín od firmy Pfizer se má v zemích Evropské unie v příštích týdnech oproti původním plánům snížit asi o pětinu, od AstraZeneca dokonce o 60 procent.

V Česku začalo očkování 27. prosince 2020. K 26. lednu (20:00) bylo v Česku provedeno 222 450 očkování, z toho 17 622 osob už dostalo i druhou dávku. Během samotného úterý bylo naočkováno 12 103 lidí.

Jenže zpoždění je už první měsíc po startu očkování. V lednu totiž mělo být naočkováno 346 tisíc lidí.

Podle vládní strategie by do konce března mělo první dávku očkování dostat 1,28 milionu lidí, zhruba polovina z nich měla mít za sebou i druhou dávku. Do konce srpna by pak alespoň první dávku mělo dostat 6,6 milionů osob. (pel)

Očkovací katastrofu v ČR má zachránit Rusko: Prymula chce Sputnik V

V Evropě vypukla bitva o vakcíny mezi EU a Británií kvůli nerovnoměrným dodávkám

Za chaos s vakcínami a pomalost je zodpovědný Babiš, obvinili lidovci premiéra

Evropská komise přiznala problémy s vakcínami pro členské státy: Vinu svedla na výrobce