Evropská komise přiznala problémy se zajišťováním vakcín proti koronaviru pro členské státy EU.

Evropská komise přiznala problémy se zajišťováním vakcín proti koronaviru pro členské státy EU. Vakcín je prý málo, tvrdí Komise. Vinu za neutěšený stav svedla na výrobce vakcín. Evropská komise reagovala na kritiku, podle níž neobjednala od firem BioNTech a Pfizer dostatečné množství dávek.

Postup Evropské unie při získávání vakcín proti covidu-19 se pokusila obhájit eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidisová. Zdůraznila přitom, že jádrem problému není nedostatečný počet objednávek, ale malé výrobní kapacity výrobních firem.

Podle komisařky se to týká i německé firmy BioNTech, která vyvinula látku společně s americkou firmou Pfizer. Tímto přípravkem se už v unii očkuje.

Evropská unie však v tempu očkování výrazně zaostává za státy, které nejsou členy Evropské unie, jako je například Velká Británie. Ta již koncem loňského roku naočkovala více než milion svých obyvatel.

V České republice v tu dobu bylo naočkováno jen několik tisíc zdravotníků.

Kyriakidisová slíbila, že se zásobování vakcínami postupně zlepší.

Komisařka tvrdila, že jednání o vakcínách byla zahájena včas, což pomohlo zvýšit v BioNTech výrobní kapacitu. Komise vyjednala zatím dodávku 300 milionů očkovacích dávek.

Vysvětlila, že kontrakty na dodávky vakcín už byly uzavřeny i s dalšími výrobci.

„Situace se postupně zlepší,“ konstatovala Kyriakidisová. S tím, že komise vyjednává s firmou BioNTech o dalších vakcínách.

Chce také podpořit rozšíření výrobní kapacity této firmy. Současně se čeká na brzké povolení očkovacích látek jiných firem.

„EU si vedla při výběru výrobců vakcín dobře. Loni na podzim nikdo netušil, která z vyvíjených látek bude účinná“.

„Evropa je propojená a my řešíme tuto krizi nejrychleji ze všech. O to má zájem také Německo,“ dodala komisařka.

V EU je zatím chválená jen vakcína firem Pfizer/BioNTech.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) již posuzuje také vakcínu amerického výrobce Moderna, kterou se už v USA očkuje. S touto firmou EK uzavřela kontrakt na 160 milionů dávek.

Vyjednává také s dalšími výrobci vakcíny. Po schválení vakcín od dalších výrobců by mezi členské státy EU mohlo být rozdělena více než miliardu dávek. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

EU nezvládla centrální nákup vakcín. Izrael už naočkoval 1 milion lidí. ČR jen pár tisícovek » BYZNYS NOVINY – zpravodajství a publicistika z ČR i ze zahraničí