Evropská unie selhala při centrálně organizovaném nákupu koronavirových vakcín. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Evropská unie selhala při centrálně organizovaném nákupu koronavirových vakcín. Zatímco Česko dosud prostřednictvím Bruselu získalo vakcíny pro řádově několik tisíc osob, Izrael už dokázal naočkovat 1 milion svých obyvatel. Také Velké Británie, která není členem EU, a která si vakcíny zajistila bez „organizace“ Bruselu, už naočkovala 1 milion občanů.

Izrael ohlásil 1 milion naočkovaných občanů proti covidu-19. Podařilo se mu to díky rekordnímu tempu vakcinace necelé dva týdny po zahájení kampaně.

V Izraeli, který má 9,3 milionu obyvatel, je už proočkováno více než deset procent populace. Cílem židovského státu je naočkovat 5,5 milionu lidí, pokud má být epidemie zastavena.

Do konce ledna má být v zemi očkováno 2,25 milionu lidí. Za pouhý jeden den, ve čtvrtek (tedy, na Silvestra), bylo v Izraeli očkováno přibližně více než 153 tisíc lidí.

Dávku očkovací látky od firem BioNTech a Pfizer už dostalo více než 40 procent obyvatel starších 60 let. Izrael už aplikoval téměř 12 dávek vakcíny na 100 obyvatel, což je zdaleka nejvíc na světě.

Velká Británie: 1 milion naočkovaných

Také Velká Británie, která z EU formálně vystoupila již začátkem loňského roku, už proti covidu naočkovala více než 1 milion lidí.

Dosud se v zemi očkovalo jen vakcínou firem Pfizer a BioNTech. V pondělí by měla nově začít vakcinace látkou vyvinutou ve spolupráci Oxfordské univerzity a společnosti AstraZeneca.

Británie zahájila očkování už začátkem loňského prosince.

Očkování v Česku

S očkováním proti covidu Česko začalo 27. prosince, a to vakcínou, jejíž nákup centrálně organizovala Evropská komise.

Zatím bylo v ČR naočkováno několik tisíc osob. Očkování je nejdříve určeno pro zdravotníky, hospitalizované seniory či lidi v domovech sociální péče.

Veřejnost z řad seniorů a mladších vážně nemocných se bude moci očkovat pravděpodobně nejdříve v únoru.

Celkem má ČR objednáno 15,9 milionu dávek vakcíny pro téměř devět milionů osob.

Za nedostatek vakcín může EU

Za nedostatek vakcín může nákupní politika EU. Prohlásil to šéf společnosti BionTech Ugur Sahin.

Nedostatek vakcíny proti koronaviru v EU je podle něho způsoben nejen tím, že v rámci Evropské unie byla schválena zatím jen jedna očkovací látka, ale i v nákupní politice Evropské unie. (sfr)