Premiér Babiš ještě včera sliboval, že Česko v pondělí dostane 20 tisíc vakcín Moderny. Ve skutečnosti dorazí jen 8 tisíc dávek, a navíc ještě o den později. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Vakcíny společnosti Moderna mají zpoždění. Místo slibovaných 20 tisíc dávek, které měly do dorazit už během pondělí, dostane Česko jen 8 tisíc, a navíc o den později. Premiér Andrej Babiš (ANO) přitom původně ještě včera avizoval 20 tisíc dávek. 

Informovala o tom Česká televize, upozornil na to server Novinky.cz.

„V pondělí přijde dodávka 20 tisíc vakcín od Moderny. Ta je směřována do Moravskoslezského kraje. A příští týden zase by mělo přijít asi 70 plat,” sliboval premiér Andrej Babiš (ANO) ještě v neděli.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová pro Novinky uvedla, že platí, že Česko dostane do konce ledna 20 tisíc dávek vakcíny Moderna. Stejnou informaci uvádělo ministerstvo i minulý týden. Nyní Peterová oznámila, že v úterý přijde 8 tisíc dávek.

Kromě toho by tento týden mělo Česko obdržet 68 250 dávek vakcín od Pfizeru.

V Evropské unii už byly schváleny dvě vakcíny proti covidu-19. Oproti vakcínám od společností Pfizer/BioNTech se ty od Moderny nemusejí skladovat mínus v 70 °C, ale stačí je uskladňovat při teplotě mínus 18 °C. Po rozmrazení navíc vydrží v běžné lednici ještě 30 dní.

Babiš v rozhovoru pro deník Právo o víkendu informoval, že proti covidu bylo v Česku dosud naočkováno zatím asi 40 tisíc lidí.

Cílem podle něj je, aby hned po příjezdu vakcín do ČR byly nejohroženější skupiny připraveny na očkování.

Evropská unie s vakcinací proti koronaviru přitom značně zaostává za zbytkem světa.

Zatímco Velká Británie a Izrael mají naočkovány okolo 2 milionů lidí, v Česku, Německu či ve Francii to je pouze zlomek obyvatel.

Za propadák s vakcinací může německá kancléřka Angela Merkelová, díky jejímuž nátlaku země v létě přerušila rozběhnuté vyjednávání o vakcínách a nákup se z jednotlivých států přenesl na Evropskou unii. Merkelová tak prý chtěla zabránit „očkovacímu nacionalismu“. (pel)