Velká Británie už začala očkovat vakcínou od AstraZeneca.

Evropská unie s vakcinací proti koronaviru značně zaostává za zbytkem světa. Velká Británie už začala očkovat další vakcínou vyvinutou ve spolupráci Oxfordské univerzity a firmy AstraZeneca. Spojené království, které očkuje populaci rychleji než USA a zbytek Evropy, nasadilo tuto očkovací látku jako první.

Prvním očkovaným látkou AstraZeneca se stal 82letý pacient na dialýze Brian Pinker.

„Jsem tak potěšen, že jsem dnes dostal vakcínu proti covidu, a jsem doopravdy hrdý, že je to ta vyvinutá v Oxfordu,“ uvedl po očkování Pinker.

Británie patří s Izraelem a Bahrajnem k zemím, kde podávání vakcíny proti covidu-19 postupuje nejrychleji.

Ve Spojeném království, kde žije 66 milionů obyvatel, už bylo naočkováno přes 1 milion lidí. To je více než ve všech evropských zemích dohromady.

V Izraeli, který má 9,3 milionu obyvatel, je už proočkováno více než 10 procent populace.

Česko začalo s vakcinací 27. prosince, ale dosud bylo v ČR naočkováno několik tisíc osob. Nejprve jdou na řadu zdravotníci, hospitalizovaní senioři či lidé v domovech sociální péče.

V EU je zatím schválená jen vakcína firem Pfizer/BioNTech, která však k přechovávání vyžaduje minus 70 stupňů Celsia. Na vakcínu AstraZeneca, která se může skladovat běžně v lednici, si EU bude muset počkat.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) již posuzuje také vakcínu amerického výrobce Moderna, kterou se už očkuje ve Spojených státech. S touto firmou Brusel uzavřel kontrakt na 160 milionů dávek. (pel)

Evropská komise přiznala problémy s vakcínami pro členské státy: Vinu svedla na výrobce

EU nezvládla centrální nákup vakcín. Izrael už naočkoval 1 milion lidí. ČR jen pár tisícovek