Během prvního dne očkování proti koronaviru v Česku, tj. za neděli 27. prosince, bylo naočkováno celkem zhruba 1260 osob.

Během prvního dne očkování proti koronaviru v Česku, tj. za neděli 27. prosince, bylo naočkováno celkem zhruba 1260 osob. Došlo již k prvním distribučním zádrhelům. Slibovaná první zásilka vakcín do Moravskoslezského kraje v pondělí navzdory původním slibům nedorazila. Zdrží se ještě několik dní. Informoval o tom hejtman Ivo Vondrák (ANO).

„Situace se změnila velmi nepříznivě. Firma Pfizer nedodá vakcíny ani dnes, ani zítra, ale až 31. prosince,“ oznámil hejtman.

První várka pěti tisíc vakcín byla v Moravskoslezském kraji plánována pro ty, kdo ji nejvíce potřebují.

Zpozdila se také dodávka vakcín do Brna.

Očkování proti koronaviru je v Česku dobrovolné. Nejdříve by mělo být očkováno 17 tisíc zdravotníků a zhruba 10 tisíc pracovníků v sociálních službách.

Všechny dávky, které zatím do Česka dorazily, mají být aplikovány během prvních tří dnů. Všichni očkovaní musí zhruba po 21 dnech dostat druhou dávku.

Po zdravotnících mají být očkováni senioři v domovech důchodců nebo v nemocnicích. Postupně by se pak měli očkovat další senioři nebo lidé s vybranými chronickými nemocemi, pracovníci krizové infrastruktury státu nebo zdravotníci mimo nemocnice.

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula prohlásil, že očkování zájemců z řad ostatních obyvatel se dá očekávat zhruba v květnu. Očkovat by je měli především praktičtí lékaři.

Ještě během prosince a ledna má Česká republika získat 355 tisíc dávek očkování proti covidu-19. Celkem by ČR měla na základě objednávky EU získat 15,9 milionu dávek vakcíny, které umožní dvěma dávkami naočkovat 8,95 milionu osob, aby bylo naočkováno 70 procent populace.

Neočkují se lidé mladší 16 let. (sfr)