Poslanci předložili pozměňovací návrhy na přesuny uvnitř státního rozpočtu na příští rok za rekordních 279 miliard korun. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Poslanci navrhli přesunout uvnitř připravovaného státního rozpočtu na rok 2021 celkem 279 miliard korun, což je zhruba 15 procent plánovaných výdajů. Definitivně bude sněmovna o státním rozpočtu rozhodovat 16. prosince. 

„Zákon o státním rozpočtu na rok 2021 míří ve sněmovně do finálního čtení. Počítáme s využitím nízké úrovně zadlužení naší země k realizaci opatření, která zmírní dopady pandemie na ekonomiku a domácnosti,“ napsala ministryně financí Alena Schillerová (ANO) na Twitter.

Pro příští rok Babišova vláda schválila návrh státního rozpočtu se schodkem 320 miliard korun. Zatímco výdaje mají dosáhnout 1,807 bilionu korun, příjmy by měly včetně peněz z EU činit 1,487 bilionu korun.

„Na investice půjde rekordních 186,9 miliardy Kč, počítáme s rozvojem digitalizace, zvyšujeme prostředky na platy pedagogů, o 53 miliard posilujeme zdravotnictví a nezapomínáme ani na důchodce,“ doplnila Schillerová.

Kabinet přitom počítá se zrušením superhrubé mzdy, ale dopad, resp. následné snížení příjmové daně není zahrnuto do aktuálního návrhu rozpočtu. Veřejné rozpočty to přitom připraví asi o 130 miliard.

ODS navrhuje úspory v rozpočtu ve výši 80 miliard korun. Jenom na platech ve státním sektoru chce ušetřit asi 17 miliard korun

„Stát v posledních letech významně nabobtnal a my mu teď ordinujeme odtučňovací kúru. Z námi nalezených úspor ve výši 80,8 miliardy korun stojí za zmínku především úspora téměř 22,5 miliardy korun za neinvestiční nákupy státu. Celková výše položky je 123 miliard a stát by měl šetřit především na svém provozu,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.

V neinvestičních dotacích se podle občanských demokratů dá uspořit téměř 11 miliard korun, dalších 5 miliard pak na dotacích pro solární elektrárny.

Komunisté navrhli přesunout požadovaných 10 miliard korun v armádním rozpočtu, což je i jedna z jejich podmínek Babišově vládě, aby návrh ve sněmovně podpořili. Seškrtání výdajů obrany však odmítli už dříve premiér Babiš, ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) i náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Kromě toho požaduje KSČM navýšit rozpočet sociálních služeb o 1,2 miliardy korun.

ČSSD uvedla, že rozpočet schválený vládou strana podpoří, i když není úplně spokojená.

„Předkládáme pozměňovací návrhy, které přinesou více peněz našemu zdravotnictví a ohroženým skupinám. Prosazujeme 300 milionů korun navíc pro kulturu, která letos velice utrpěla a pro kterou ani příští rok nebude jednoduchý,“ uvedl Roman Onderka.

TOP 09 si odmítá nasadit růžové vládní brýle.

„Občané obracejí každou korunu a stát se tváří, že má bezedný kelímek. Pro TOP 09
nikdy nebude odpovědnost jen slovo. Navrhla jsem proto základní úspory ve výši 30 miliard (slevy na jízdné, přebujelý státní aparát, dotace agrobaronům),“ napsala na Twitter šéfka strany Markéta Pekarová Adamová. (pel)

Poslanci hlasovali o nereálném státním rozpočtu na rok 2021, zaútočila kontrolní rada

Koaliční ČSSD ani KSČM smetly do koše vládní návrh státního rozpočtu pro rok 2021

ODS navrhla snížení výdajů státního rozpočtu na rok 2021 o téměř 81 miliard korun » BYZNYS NOVINY – zpravodajství a publicistika z ČR i ze zahraničí