Vládní návrh státního rozpočtu 2021 nepodpořila ve sněmovním výboru koaliční ČSSD ani KSČM. (Ilustrační foto)

Vládní návrh státního rozpočtu pro rok 2021 nepodpořila ve sněmovním rozpočtovém výboru koaliční ČSSD ani KSČM, na jejichž podpoře menšinová vláda závisí. Pro hlasovali jen zástupci Babišova hnutí ANO. 

Informovala o tom Česká televize.

Pro doporučení plénu schválit návrh rozpočtu hlasovalo 9 z 18 přítomných členů výboru.

Komunisté tak reagovali na včerejší prohlášení premiéra Andreje Babiše (ANO). Ten nevidí důvod, proč by měl vyhovět požadavku komunistů na krácení výdajů rozpočtu obrany. To je přitom jen jedna z podmínek, kterou KSČM nadiktovala vládě, aby návrh státního rozpočtu podpořila.

KSČM tak v dílčím hlasování neprosadila přesun 10 miliard korun z armádního rozpočtu do rozpočtové rezervy. Kromě toho chtějí, aby se uprostřed koronavirové krize přehodnotily priority, aby se peníze investovaly rozumněji.

Komunistická předsedkyně výboru Miroslava Vostrá zopakovala, že úspora v armádních výdajích zůstává pro její stranu zásadní.

Sociální demokraté neprosadili své 3 návrhy, mj. posílení rozpočtu ministerstva kultury o 300 milionů korun na podporu živého umění.

Sněmovní výbor hlasoval celkem o 40 poslaneckých požadavcích na přesuny peněz v rámci státního rozpočtu dohromady za asi 40 miliard korun. Podpořeny byly jenom komunistické návrhy za 835 milionů korun. (pel)

Premiér Babiš podmínky komunistů smetl ze stolu: Škrty v rozpočtu obrany znovu zavrhl

Komunisté znovu vyhrožují nepodpořením vládního návrhu státního rozpočtu na rok 2021

Státní rozpočet na rok 2021 bude příští rok kvůli superhrubé mzdě schvalován znovu

Poslanci poslali dál státní rozpočet na rok 2021. Počítá se schodkem 320 miliard