Komunisté pohrozili Babišově vládě, že v případě, pokud nevyhoví jejich požadavkům, nepodpoří návrh státního rozpočtu pro rok 2021. (Foto: KSČM)

Komunisté znovu pohrozili, že nepodpoří návrh státního rozpočtu ČR na rok 2021. Stalo by se tak v případě, pokud Babišův kabinet nebude akceptovat podmínky, které si KSČM nadiktovala. Menšinová vláda ANO a ČSSD je přitom na podpoře komunistů závislá. KSČM pomohla Babišově vládě ANO a ČSSD schválit rozpočet pro rok 2019 a toleruje vládní koalici.

Informoval o tom deník Právo.

„Chtěli jsme projednat požadavky komunistů, které by se měly promítnout do návrhu státního rozpočtu. Pokud by je druhá strana neakceptovala, pak bychom zvažovali nepodporu rozpočtu ve Sněmovně,“ řekl Právu šéf komunistů Vojtěch Filip.

Filip spolu s předsedkyní sněmovního rozpočtového výboru Miloslavou Vostrou (KSČM) projednávali návrh státního rozpočtu pro příští rok s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO).

Podle Filipa se shodli na požadavcích ohledně výstavby bytů v menších městech nebo oprav škol. Komunisté také podporují plánované zvýšení platů učitelů i nepedagogických pracovníků.

Kromě toho však požadují, aby v případě, že nebude schváleno zrušení superhrubé mzdy, které by vedlo ke zvýšení mezd, vláda počítala s valorizací platů o dvě procenta, napsal deník.

KSČM mj. prosazuje také 5 týdnů dovolené nebo snížení rozpočtu armády a neziskovým organizacím.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) navrhla pro příští rok schodek státního rozpočtu 320 miliard. Plánovaný deficit je sice o 180 miliard nižší, než plánuje Babišova vláda letos, ale zároveň jde o druhý nejvyšší schodek v historii.

Návrh navíc nepočítá se zrušením superhrubé mzdy, kterým rozpočet ročně přijde o 50 miliard korun. (pel)

Odbory a podniky nepodpořily na tripartitě vládní návrh státního rozpočtu na rok 2021

Státní rozpočet na rok 2021 bude příští rok kvůli superhrubé mzdě schvalován znovu

Schillerová upravila návrh státního rozpočtu pro příští rok. Počítá se schodkem 320 miliard