Podnikatelé i odbory jsou proti vládnímu návrhu státního rozpočtu na rok 2021.

Odbory a zaměstnavatelé nepodpořili na tripartitě vládní návrh státního rozpočtu na rok 2021 s plánovaným schodkem 320 miliard korun. Podle šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly a prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka v návrhu chybí výpadek příjmů kvůli plánovanému rušení superhrubé mzdy a změny daní. 

„Problémem státního rozpočtu je pro nás to, že máme dva rozpočty pro rok 2021. Jeden, který navrhuje ministryně financí bez daňového balíčku, druhý by měl být zpracován s dopady daňového balíčku,“ uvedl Hanák na tiskové konferenci.

Daňové změny podle něj představují dopad na rozpočet ve výši 70 až 80 miliard.

„Firmy se obávají, že stejně jako v minulosti bude stát v budoucnu hledat zdroje rozpočtu právě u nich – ať už dalším přímým či nepřímým zdaněním nebo omezením prostředků pro rozvoj podnikatelského prostředí,“ řekl Hanák.

Svaz průmyslu a dopravy proto požádal vládu, aby zásadně nekrátila prostředky v programu pro podnikatele pro příští programové období.

Odmítli výdaje, které nesouvisejí s řešením krize a podporou růstu ekonomiky a vedou k zadlužování.

Podle Středuly rozpočet vypadá tak, jako by koronavirová pandemie měla skončit v letošním roce a jeho návrh považují za nezodpovědný. Odbory odmítly zrušení superhrubé mzdy. Celkový výpadek příjmů rozpočtu kvůli daňovým změnám a dalším krokům spočítaly na více než 200 miliard korun.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) navrhla pro příští rok schodek státního rozpočtu 320 miliard. Plánovaný deficit je sice o 180 miliard nižší, než plánuje Babišova vláda letos, ale zároveň jde o druhý nejvyšší schodek v historii.

Návrh navíc nepočítá se zrušením superhrubé mzdy, kterým rozpočet ročně přijde o 50 miliard korun.

Schillerová uvedla, že nemůže v návrhu počítat s něčím, co ještě není definitivně schváleno. (pel)

Státní rozpočet na rok 2021 bude příští rok kvůli superhrubé mzdě schvalován znovu

Schillerová upravila návrh státního rozpočtu pro příští rok. Počítá se schodkem 320 miliard