Státní rozpočet ČR na rok 2021 bude muset být příští rok kvůli zrušení superhrubé mzdy a dalšímu navýšení deficitu novelizován.

Státní rozpočet ČR na rok 2021 bude muset být příští rok kvůli zrušení superhrubé mzdy a dalšímu navýšení deficitu novelizován, tedy opětovně schvalován. Potvrdila to ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Vláda počítá se zrušením superhrubé mzdy, ale dopad jejího zrušení, respektive následného snížení příjmové daně není zahrnut do aktuálního návrhu rozpočtu na rok 2021.

Schillerová oznámila, že vláda udělá vše pro to, aby byla superhrubá mzda zrušena k 1. lednu 2021.

Na jaře příštího roku by pak zákon o státním rozpočtu měl být novelizován. Aktuální návrh rozpočtu na rok 2021 počítá s deficitem ve výši 320 miliard. Po zrušení superhrubé mzdy a po snížení příjmové daně zaměstnanců by se prohloubil výpadek rozpočtových příjmů a deficit rozpočtu by se v důsledku toho zvýšil na zhruba 400 miliard Kč, s čímž návrh rozpočtu zatím nepočítá.

Do legislativy chce vláda návrh na zrušení superhrubé mzdy dostat pozměňovacím návrhem premiéra Andreje Babiše (ANO) k daňovému balíčku. Schillerová informovala, že tento návrh bude reflektovat požadavek prezidenta Miloše Zemana, aby změna platila po dva roky.

Zrušení superhrubé mzdy vláda považuje za pomoc zaměstnancům. Přineslo by snížení daní z příjmu pro zaměstnance, protože by se základ daně snížil o platby povinných odvodů zaplacené zaměstnavatelem. ČSSD a ANO se domluvily na zrušení superhrubé mzdy a zavedení patnáctiprocentní daně z příjmu letos koncem srpna.

Zároveň by měla být zavedena sazba 23 procent pro zaměstnance s příjmem zhruba 139 tisíc korun měsíčně. Nyní činí efektivní zdanění pro zaměstnance 20,1 procenta.

Koaliční vláda ANO a ČSSD se ke zrušení superhrubé mzdy zavázala v programovém prohlášení. Podle dřívějšího vyjádření Schillerové by reálný výpadek příjmů veřejných rozpočtů kvůli zrušení superhrubé mzdy měl být něco přes 70 miliard korun, z toho 50 miliard korun připadá na státní rozpočet.

Koalice ANO a ČSSD se v pátek shodla na návrhu schodku rozpočtu na příští rok ve výši 320 miliard korun. Tripartita rozpočet projedná v pondělí, vláda o týden později. (sfr)