Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) navrhla pro příští rok schodek státního rozpočtu 320 miliard. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) zpřesnila návrh deficitu státního rozpočtu pro rok 2021 na 320 miliard korun. Plánovaný deficit je sice o 180 miliard nižší, než plánuje Babišova vláda letos, ale zároveň jde o druhý nejvyšší schodek v historii. Návrh navíc nepočítá se zrušením superhrubé mzdy, kterým rozpočet ročně přijde o 50 miliard korun. 

Informovala o tom Česká televize.

Upravený návrh naopak zohledňuje zvýšení důchodů, vyšší investice a přidání učitelům.

„Není tam započtený daňový balíček 2021, protože je v tuto chvíli před druhým čtením a neznáme výsledek tohoto hlasování,“ uvedla ministryně.

Zatímco výdaje mají dosáhnout 1,807 bilionu korun, příjmy by měly včetně peněz z EU činit 1,487 bilionu korun.

Definitivně budou poslanci schvalovat státní rozpočet na rok 2021 v prosinci.

Česká televize v té souvislosti zmínila, že menšinová vláda hnutí ANO a ČSSD ale zatím nemá pro svůj klíčový zákon zajištěnou podporu. Pro rozpočet totiž zatím nechtějí hlasovat ani komunisté, kteří Babišův kabinet tolerují.

Schodek státního rozpočtu ČR v srpnu stoupl na 230 miliard korun.

Původně byl letos schválen rozpočet se schodkem 40 miliard korun, stejně jako v předchozím roce. Ten pak sněmovna kvůli koronavirové pandemii zrychleně zvýšila na 500 miliard korun. (pel)

První verze státního rozpočtu pro příští rok počítá se schodkem 116 miliard