Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) v prvním návrhu státního rozpočtu na rok 2021 počítá se schodkem 116 miliard korun.

První verze státního rozpočtu ČR pro rok 2021 počítá s optimistickým schodkem 116 miliard korun. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) ale jde jen o pracovní verzi a čísla se tak budou ještě měnit. Do návrhu třeba není vůbec zapracováno chystané zrušení superhrubé mzdy, stravenkový paušál nebo konec daně z nabytí nemovitosti.

„Příjmová strana je zatížena značnými nejistotami. Nemáme dohodu na superhrubé mzdě, to je jednoznačně spojeno s dohodou na rozpočtu. A je tam celá řada pozměňovacích návrhů k daňovému balíčku,“ řekla  Schillerová pro Českou televizi.

Stávající verze nepočítá ani se snížením spotřební daně na naftu nebo rychlejší odpisy.

Materiál je podle Schillerové pracovní a vycházel z výhledu.

„To znamená, vůbec to číslo neodpovídá realitě tak, jak s ní pracujeme dneska po aktuální makroekonomické predikci,“ uvedla pro tn.cz.

Návrh státního rozpočtu probírala šéfka kasy v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem a premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Ministryně a prezident se podle tn.cz shodli na snížení daní na 15 procent a 23 procent pro ty, kteří mají nad čtyřnásobek průměrné mzdy. Zeman snížení ale podporuje jen na dva roky.

Podle prezidenta by zrušení superhrubé mzdy mělo být provázeno výrazným snížením daňových výjimek.

Kromě toho Zeman požaduje vyšší investice.

Schodek státního rozpočtu ČR v srpnu stoupl na 230 miliard korun.

Původně byl letos schválen rozpočet se schodkem 40 miliard korun, stejně jako v předchozím roce. Ten pak sněmovna kvůli koronavirové pandemii zrychleně zvýšila na 500 miliard korun. (pel)

Mimořádně hluboká recese: Ekonomika ČR se letos propadne o 6,6 %, odhadlo ministerstvo

Koronavirus kontra ekonomika: Švédsko bylo za srpen v přebytku 50 mld., Česko v deficitu