Premiér Andrej Babiš nevidí důvod, proč by měl vyhovět požadavku komunistů na krácení výdajů rozpočtu obrany. (Foto: Twitter Andrej Babiš)

Premiér Andrej Babiš (ANO) znovu zavrhl škrty v rozpočtu obrany. V příštím roce by mělo ministerstvo obrany hospodařit s rozpočtem 82,5 miliardy korun. Seškrtání výdajů na obranu je přitom jednou z podmínek komunistů, na jejichž podpoře závisí menšinová vláda ANO a ČSSD, aby hlasovali pro návrh státního rozpočtu pro rok 2021. Babiš k tomu nyní uvedl, že nevidí důvod, proč by měl podmínky komunistů splnit. 

Na webu o tom informovalo ministerstvo obrany.

„Ohledně rozpočtu armády je jasné, že si nemůžeme dovolit ho snižovat. Příští rok má být 82,5 mld., což je 100% navýšení oproti roku 2014. Armáda je důležitá pro bezpečnost našich občanů a je nezbytné, abychom ji konečně dovybavili moderní vojenskou technikou,“ napsal Babiš na Twitteru.

Premiér se zúčastnil Velitelského shromáždění Armády ČR, kde uvedl, že naopak je nutné výdaje na obranu zvyšovat a pracovat na zvýšení počtu vojáků.

„Na mě se můžete spolehnout, od okamžiku, kdy jsem se stal členem vlády, podporuji armádu. Armáda byla ta, která nám zásadně pomohla v boji s pandemií. Vděčíme vám za mobilní odběrové týmy, pomoc v nemocnicích a pečovatelských zařízeních i s chytrou karanténou,“ zdůraznil premiér.

Česko slíbilo NATO, že do roku 2024 bude vydávat na svou obranu 2 procenta ze svého HDP, na příští rok vládní koalice slíbila dosažení hranice 1,4 procenta HDP.

Prezident Miloš Zeman ve svém projevu poděkoval armádě za pomoc při boji s koronavirem, podpořil také působení v zahraničních misích a jejich důležitost v globálním boji s terorismem.

Prezident podpořil úsilí resortu obrany o zvýšení bojeschopnosti a vyslovil se pro skutečnou modernizaci armády. Podmínky úspěchu v tomto směru jsou podle něj dvě.

„První je podpora českého zbrojního průmyslu, a druhá je skutečná modernizace armády, nikoli kupování starých zbraní, které už téměř dosloužily, ale soustředění se na novou generaci zbraní,“ řekl.

Ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) ocenil, že armáda má plnou podporu prezidenta a i předsedy vlády.

„Letos jsme uzavřeli smlouvy za více než 11 miliard korun. Pořizujeme například ruční zbraně, pasivní sledovací systémy, systém řízení palby dělostřelectva a balistické vesty. Jeden dlouholetý dluh vůči vojákům vyřešíme tento týden, kdy podepíšeme smlouvu na nákup 1200 terénních automobilů Toyota Hilux, které nahradí 40 let staré UAZy,“ odhalil čerstvou novinku ministr.

Komunisté, na jejichž podpoře závisí menšinová vláda ANO a ČSSD, přitom Babišovu kabinetu nadiktovali hned několik podmínek, aby návrh státního rozpočtu na příští rok podpořili.

Je mezi nimi mimo jiné i seškrtání armádních výdajů o 10 miliard korun. Pokud by k tomu došlo, ministr obrany Metnar je podle svých slov připraven podat demisi.

Babiš dnes oznámil, že nevidí důvod, proč by měl podmínky komunistů splnit. pel)

Metnar pohrozil demisí, pokud budou seškrtány výdaje na obranu. Je to přitom podmínka KSČM

Komunisté znovu vyhrožují nepodpořením vládního návrhu státního rozpočtu na rok 2021

Česko nezvládne dávat 2 procenta HDP na obranu do roku 2024, přiznala Schillerová